Mercedes CL – nova generacija

Predstavljena je nova generacija modela Mercedes CL, elegantnog kupea izrađenog na osnovi S klase. Nova verzija CL-a donosi više komfora, više luksuza, više sigurnosti i znatno smanjenje potrošnje goriva, a time i manju emisiju štetnih gasova. Nova generacija Mercedes CL premijerno je prikazana javnosti na Goodwood Festival of Speed, koji je održan početkom jula 2010. godine u Engleskoj.
Vizuelno gledano, Mercedes CL je nešto dinamičnijih linija od prethodnika, a unutrašnjošću dominiraju plemenito drvo i najfinija koža. Ugrađena je velika količina elektronike s oznakom hajtek, kao što su radar, kamera, senzori i mnogobrojni sistemi za pomoć vozaču, a među njima treba istaći novi sigurnosni sistem koji izbegava mrtvi ugao u spoljašnjim retrovizorima; tu su i pametna glavna svetla i automatsko kočenje do zaustavljanja. O kakvom se kompleksnom skupu najmodernijih elektronskih uređaja i sistemu radi najbolje pokazuje sofisticirani sistem koji nadgleda sigurnosno odstojanje između vozila, a koji u svom radu u obzir uzima i obrađuje informacije prikupljene sa čak 70 senzora.
Nova generacija Mercedes-a CL dobila je novorazvijeni V8 Bi-turbo motor zapremine 4666 ccm, što je za oko 0,8 litara veća zapremina u odnosu na prethodni model motora. Novi V8 Bi-turbo motor razvija za 12 odsto veću snagu, koja se zaustavila na broju od 435 KS (stara verzija – 388 KS), dok je najveći obrtni moment sa 530 povećan čak na 700 Nm (povećanje od čak 32 odsto). Pri tome je radikalno smanjena potrošnja za čak 23 odsto i sada u proseku iznosi 9,5 litara na 100 km. Znatno smanjenje potrošnje postignuto je i serijski ugrađenim start/stop sistemom. Mercedes CL 500 sa ovim motorom iz mesta do stotke ubrza za 4,9 sekundi, dok je starom motoru trebalo 5,4 sekunde. U ponudi je i top model Mercedes CL 600, koji pokreće V12 motor. Oba motora ispunjavaju Euro 5 normu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.