Milioniti među milionima

Napredujući na mnogim poljima tehnike, najmnogoljudnija zemlja u svetu je pre nekoliko godina počela i s masovnom proizvodnjom automobila. Proizvodnja je naišla na opšte osporavanje, pokrenuti su čak i sporovi oko nelegalnog kopiranja automobila nekih poznatih proizvođača, ali se u Kini nastavlja s proizvodnjom i izvozom. Krajem avgusta jedan od najvećih kineskih proizvođača napravio je milioniti primerak svog četvorotočkaša.
Proizvođač o kome je reč – Chery Automobile Corporation, smatra se najvećim kineskim proizvođačem automobila. Osnovan je 1999. godine i za osam godina ostvario je izuzetno brz razvoj. U početku se išlo malo sporije, pa mu je za proizvodnju prvih 500.000 automobila bilo potrebno šest godina (marta 2006. godine). Napredak je zatim bivao sve brži i drugi deo proizvoda koji pripadaju prvom milionu napravljen je za 16 meseci. Milioniti primerak izašao je iz proizvodne linije ove kompanije 22. avgusta ove godine. To je model koji pripada seriji A3, čiji je prototip prvi put prikazan prošle godine na Sajmu automobila u Pekingu.
Međutim, Chery Automobile Corporation nije jedini kineski proizvođač koji se može pohvaliti milionitim primerkom automobila. Pre njega to su ostvarile neke kompanije koje proizvode automobile u partnerstvu s poznatim svetskim proizvođačima – Shanghai VW, FAW VW, Shanghai GM i Guangzhou Honda. Tako se Chery našao u klubu onih koji su proizveli milion vozila („Club of the Million Cars“). S obzirom na to da je ova kompanija u prvoj polovini 2007. godine proizvela 207.000 automobila i da će do kraja proizvesti još toliko, a da u 2008. planira da dostigne proizvodnju 600.000 automobila, Chery Automobile će se po proizvodnji naći na prvom mestu kineskog tržišta.
Milioniti primerak iz serije A3 dizajniran je u poznatoj italijanskoj dizajnerskoj kući Pininfarina. S obzirom na ime koje stoji iza njegovog dizajna, ništa se ne može prigovoriti dizajnerskoj liniji i stilu. Sasvim je drugo pitanje kvaliteta izrade i materijala. Motori koji pokreću modele ove serije ponuđeni su u tri verzije – sa zapreminama 1.3, 1.6 i 2 litra. U svakom slučaju, i pored skeptičnih komentara kada su u pitanju kineski automobili, kompanija Chery nastavlja uzlaznom linijom napretka. Nedavno je potpisala ugovor sa Fiat-om o proizvodnji Fiat-ovih modela i modela Alfa Romeo u Kini. Takođe, potpisan je ugovor i sa Chrysler-om o proizvodnji i distribuciji njihovih manjih modela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.