Mini Cooper Clubman 1.6

Mini Cooper, koji pripada BMW grupaciji, već dugo godina nudi reinkarnaciju popularnog modela iz šezdesetih godina prošlog veka. I dok su sve doskora u ponudi bili model s troje vrata i kabriolet verzija, sada je tu i model pod imenom Clubman. Mnogi bi na prvi pogled rekli da je reč o karavanu, ali on to nije, bez obzira na to što je nastao prema uzoru na Clubman Estate. Takođe, odmah na početku treba reći da je ovaj Mini Cooper namenjen ljudima sa stilom, ali i dubljim džepom, i da nije reč o automobilu koji je napravljen za široke mase. Mini je jednostavno trendseter, bez obzira na to u kojem se izdanju i gde pojavi.
Glavna karakteristika ovog novog modela su vrata. Tu se pre svega misli na ona koja odmah upadaju u oči – zadnja dvokrilna, kao i ona na suvozačevoj strani. Izostao je klasični B nosač i ugrađena su vrata manjih dimenzija, koja se otvaraju suprotno od prednjih – prema nazad. Time je nešto olakšan ulazak putnika na zadnju klupu, a svakako je mnogo dobijeno na originalnosti.
Zadnja vrata su simetrično podeljena, a prvo se otvara desna strana. Zahvaljujući amortizeru, dovoljno je samo povući ručicu za otvaranje, a snaga amortizera ih otvara do kraja, što je primenjeno i na levom krilu. Nakon otvaranja vrata, na raspolaganju je prtljažni prostor od 260 litara (80 litara više nego u običnoj varijanti), koji se preklapanjem naslona zadnje klupe može povećati na 930 litara. Mislimo da bi bilo bolje da su napravljena vrata koja nisu jednake širine, jer je ovako vozačev pogled unazad, ionako narušen naslonom za glavu na zadnjoj klupi, još lošiji.
U odnosu na standardni model Clubman je za 23,5 cm duži, a međuosovinski razmak je povećan za 8 cm, tako nije bitno narušen "karting" osećaj vožnje. Malo se ipak oseća povećanje mase od 80 kg, ali bez obzira na to, Mini Cooper Clubman je i dalje automobil koji se vozi s uživanjem.
Centralna konzola s instrumentima, kao i raspored prekidača i funkcija isti su kao oni na običnim modelima. Uz razigran dizajn, tu dominira centralno smešten okrugli pokazivač u čijem je gornjem delu brzinomer, a ispod su komande audio uređaja. Ispred vozača je smešten obrtomer s nekoliko kontrolnih lampica.
Mini Cooper Clubman opremljen je odličnim 1,6-litarskim benzinskim motorom koji nudi 120 konja i 160 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je više nego dovoljno za vrlo dobre performanse. U kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim menjačem, tu je "start i stop" funkcija, uz pomoć koje se motor nakon izbacivanja iz brzine i otpuštanja kvačila gasi, što štedi gorivo i smanjuje emisiju štetnih gasova prilikom stajanja na semaforima. Pritiskom na papučicu kvačila, motor se ponovno pali.
Poznato je da Mini Cooper za svoje modele nudi velik broj kombinacija i daje veliku mogućnost individualizacije, a model boje vruće čokolade namenjen je samo modelu Clubman. Zahvaljujući gomili opreme, serijske i dodatne, cena ovog modela je oko 33.000 evra, čime se potvrđuje da ovo nije automobil namenjen svima.

1 komentar
  1. Aleksandar Nikolić

    Auto je odličan, samo koliko li košta?

Napišite komentar