U trendu

Mladalačka „mečka“

Nakon četvorogodišnjeg razvoja i uz ulaganja od preko 2,5 milijarde DEM, DaimlerChrysler je početkom proleća u svom pogonu u Stuttgart-Sindelfingen-u predstavio svoju novu C-klasu. Tajming je bio dobro promišljen, jer se očekuje da će sa novom limuzinom prodaja da procveta. Još u toku ove godine, planirana je proizvodnja i prodaja 150.000 ovih vozila. Osnovna namera proizvođača je da „stopu osvajanja“ (pridobijeni kupci drugih marki automobila) poveća na preko 30%. Ali i više od toga, želja je da se novim modelom prosek godina kupaca konačno snizi ispod 50 godina.

Da vrlo ozbiljno radi na promociji svog novog mladalačkog imidža, Mercedes pokazuje namerom da već na Pariskom salonu automobila krajem septembra predstavi svoju prvu varijaciju na temu nove C-klase: sportski kupe sa dvoja vrata, koji svojim dinamičnim dizajnom pre svega treba da privuče mlađu publiku.

Dok prednji deo sa svojim stopljenim farovima podseća na dizajn limuzine C-klase, markantni zadnji deo automobila iznenađuje svojim smelim rešenjem, koje baš nije svojstveno Mercedesu. Visoka zadnja ivica sa integrisanim spojlerom ne služi samo dobroj aerodinamici, već privlači i poglede. Mada nije sigurno da li će ovakav dizajn pogoditi baš svačiji ukus, ipak novi kupe jasno negira one koji Mercedesu prebacuju da pravi samo konzervativne automobile.

Karoserija je sa dužinom od 4,34 m za 18,3 cm kraća od limuzine C-klase. Uprkos tome, po stručnjacima Mercedesa, unutrašnjost pruža visok komfor za četvoro putnika. Kupcima novog modela će stajati na raspolaganju četiri pogonska agregata: tri benzinska motora sa rasponom snage od 129 KS (95 kW) do 197 KS (145 kW) i jedan 2,2 litarski dizel sa Common-Rail tehnikom od 143 KS (105 kW).

U serijskoj opremi se nalazi čitav niz novih tehničkih rešenja, kojih dosad nije bilo kod C-klase, kao npr. vazdušni jastuci na prozorima (Windowbags), elektronski program stabilizacije (ESP), „asistent za svetla“, koji automatski uključuje svetla u prvom sumraku, multifunkcionalni volan, šestostepeni ručni menjač, itd. Uz doplatu je, između ostalog, moguće dobiti „panorama“ pokretni krov, koji automobil čini prozirnim od vetrobrana do zadnjeg stakla. Jedno je sigurno: malo ko će ostati ravnodušan pri susretu sa ovim rasnim lepotanom.

Uvođenje novog kupea, Mercedes najavljuje za proleće 2001. godine. Početna cena treba da bude za oko 2.000 DM niža od osnovne cene C-klase, koja trenutno iznosi 49.880 DEM.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar