U trendu

Mnogi prave ovu grešku tokom vožnje, a nisu ni svesni da tako uništavaju automobil

Kada menjamo brzine, većina nas uopšte ne misli o tome šta se događa s ručnim menjačem.

Svaki put kada promenimo stepen prenosa, viljuška za prenos unutar menjača kontaktira s rotirajućim delovima za odabir brzine.

Kad stojimo, ili pak u vožnji između menjanja brzine, većina ljudi ima naviku „da odmara ruku“ na menjaču. Ergonomski je on na najboljem mestu i mnogima je to idealno mesto za odmor ruku, ali to nipošto nije dobro, savetuju stručnjaci.

Naime, tako viljuška menjača dodatno pritiska zupčanu spojku. Navedena sila može da ošteti menjač, pa izbegavajte tu naviku. Dakle, ne držite ruku na menjaču nego za njim posegnite samo kad menjate brzine.

Osim toga, još jedna loša navika je ostaviti automobil u brzini dok stojite i držati pritisnutu pedalu kvačila i kočnice. To takođe šteti automobilu jer opruga u kvačilu nije dizajnirana da dugo trpi takvu silu i mogla bi se potrošiti mnogo pre, odnosno mogla bi da pukne.

U svakoj prilici kad trebate da stanete s automobilom, izbacite menjač iz brzine i stisnite kočnicu. Tako ćete najbolje sačuvati kvačilo.

Sličan efekat ima i zadržavanje noge na papučici kvačila iako je automobil u pokretu. Takvo „odmaranje noge“ na kvačilu je nepotrebno, jer postoji mogućnost da nadalje vršite pritisak na mehaničke delove menjačke kutije, odnosno menjača na motor koji nije iste brzine kao i spoj od strane menjačke kutije s kojom se spaja.

Za levu nogu postoji za to predviđeno mesto, pa ne oklevajte i poslužite se odmorom noge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar