U trendu

Mnogi vozači ne znaju pravila uslovnog skretanja: Ovo su 3 najčešće greške koje većina pravi na semaforu

Svaki vozač je nekad video zelenu svetlosnu signalizaciju u obliku strelice, koja se nalazi na samom rubu semafora. Većina smatra da u tom trenutku ima slobodan prolaz, premda je pravilo malo drugačije.

Uslovna zelena strelica nije isto što i zeleno svetlo, ona doslovno znači da vozač može da skrene pod uslovom da nikoga ne ugrožava.

Kada se upali uslovna strelica, u isto vreme je zeleno svetlo za pešake na pešačkom prijelazu koji se nalazi odmah ispred vozila koje bi htelo da skrene na osnovu te strelice. Takođe, u isto vreme je upaljeno i zeleno svetlo za vozače na putu, na koji vozač sa strelicom želi da se uključi.

Vozači koji ova pravila ne poštuju, ne rade to iz neznanja, uglavnom je to posledica nemara, piše SAT revija.

Najčešće tri greške

Prva greška je prolazak kroz ugašeno uslovno zeleno. To što uslovno svetlo postoji, ne znači da je ono uvek uključeno kada se upali crveno svetlo. Prolazak na uslovno koje nije uključeno je prolazak na crveno i tako se i kažnjava.

Druga greška je zanemarivanje pešaka. Uključena zelena strelica znači da možete proći samo ako ne ugrožavate prolaz učesnicima u saobraćaju kojima je upaljeno zeleno svetlo. Za prolazak na uslovno bez poštovanja prednosti drugih učesnika propisana je kazna od 15.000 do 30.000 dinara,

Treća greška je zaletanje na žuto svetlo. Tipična, a veoma opasna greška, događa se kada vozač nailazi na semafor na kojem se pali žuto svetlo. Kada postoji lampica za uslovno zeleno, vozač računa da će se ona upaliti čim se upali crveno pa ne usporava. Ovo je prolazak na crveno, a ako pritom izazovete i sudar, kazna se dodatno uvećava  i iznosi – 30.000 do 60.000 dinara ili zatvor do 60 dana, 9 kaznenih poena, najmanje 5 meseci zabrane upravljanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)