Na dizelašima se često pali ova lampica: Vozači zbog toga lude, a treba da urade samo 1 prostu stvar (foto)

Problemi sa DPF filterom sve češća tema.

Iako su poslednjih nekoliko godina novi benzinski automobili prodavaniji od dizelskih, dizelaši su i dalje mnogo traženiji kada je u pitanju uvoz polovnih automobila, te na taj način stalno povećavaju svoju prednost u brojnosti na putevima.

Ako vozite dizel-automobil koji je proizveden nakon 2009. godine, kada je uvedena norma Euro V i time su bitno pooštrene ekološke norme ispusta azot dioksida i sitnih čestica čađi, u automobilu na instrumentnoj ploči može da vam zasvetli simbol koji označava problem s filterom krutih čestica (DPF filtar).

Da li znate kako taj simbol izgleda i šta treba da uradite ako se upali ta lampica?

Do začepljenja filtera većinom dolazi zbog kratkih relacija vožnje, pogotovu zbog kreni-stani gradskog režima vožnje. Zbog toga je preporučljivo svima koji se s dizel automobilima voze većinom u gradskim uslovima, da nakon određenog vremena najmanje 20-ak minuta produvaju automobil na auto-putu vožnjom brzinom 120 km/h.

I ako se lampica upalila, možete da probate da odete na auto-put i obilaznicu pročistite filter. A ako to ne uspe moraćete u servis na čišćenje i regeneraciju DPF filtra. Čišćenje DPF filtra je mnogo jeftinije od kupovine novog filtera, pa ako može da se popravi, svakako je to isplativija varijanta.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.