U trendu

Najbrži automobil s biogorivom

Da ekološki načini pogona automobila ne znače sporo kretanje i odsustvo visokih performansi dokazao je Karl Džejkob (Karl Jacob) iz Oskode, Mičigen, bivši Microsoft-ov nameštenik. On je preuredio sopstveni automobil i pretvorio ga u auto s pogonom na bioetanol. Međutim, nije se zadržao na tome, već je ostvario i svoju ambiciju da napravi najbrži automobil s biogorivom.
Džejkobov auto, koji je poslužio za ostvarenje ove ambicije, jeste Dodge Viper SRT-10. Njegov vlasnik ga je preradio na pogon sa E85 Viper etanolom (sa 85 odsto etanola i 15 odsto benzina). Na taj način ostvarena je maksimalna brzina njegovog kretanja od 220,7 milja na čas (oko 355 km/h). Vozilo je prešlo put od Oskode do Vurtsmit aerodroma (u Oskodi) za 27,41 sekundu. Rekord je ostvaren u kategoriji takozvanih street vozila (gradskih). Prethodna rekordna brzina u toj kategoriji iznosila je 217,8 milja na čas, ali je bila ostvarena automobilom s pogonom na benzin.
U preuređivanju vozila Džejkobu je pomogao Ron Misjak (Ron Misjak) iz jedne kompanije u Čikagu koja je specijalizovana za modifikaciju vozila korišćenjem kompjuterske tehnologije. Vozilo je preuređeno ne samo po pogonu i performansama već mu je promenjen i spoljašnji i unutrašnji dizajn. Tako je nastalo vozilo s novim nazivom – Super Viper. Zanimljivo je da pri dostizanju rekorda preuređeno vozilo nije vozio sam vlasnik već pomenuti Misjak.
Rekordnu brzinu ovo vozilo je ostvarilo u julu ove godine. Karl Džejkob je za to potrošio oko 200.000 dolara. Činjenica da je rekordnu brzinu ostvarilo vozilo s biogorivom izazvala je opšte oduševljenje pobornika ekološkog goriva. Oglasile su se mnoge asocijacije iz te oblasti, kao i kompanije koje proizvode i prodaju etanol. Oni su istakli da je dostizanje rekorda potvrda kvaliteta ovog načina pogona automobila i da se to dogodilo u pravom trenutku – kada je i cena benzina dostigla rekordnu vrednost. Takođe je naglašeno i da je broj stanica za prodaju etanola u Americi i ostalim delovima sveta u neprekidnom porastu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.