Najjeftiniji auto na svetu

Automobil koji će koštati samo 2.550 dolara (oko 1.740 evra) verovatno predstavlja najjeftiniji auto u svetu (ne računajući, naravno, polovne automobile). Verovatno se pitate ko pravi tako jeftine automobile. Odgovor je da to može biti samo neka od siromašnih zemalja, a u ovom slučaju u pitanju je Indija. Proizvođač ovog superjeftinog vozila je indijska kompanija Tata Motors, a minijaturno vozilo tako niske cene nosi naziv Nano.
Obrazlažući ideju o proizvodnji ovog vozila, čelnik kompanije Ratan Tata (Ratan Tata) je istakao da je Nano zamišljen kao porodično vozilo mladih Indijaca. Kako kaže, on je zapazio da se danas većina indijskih porodica vozi na dva točka – otac vozi skuter, starije dete sedi ispred, a žena s malom bebom iza njega. S obzirom na vrlo riskantne uslove takve vožnje, ova kompanija je odlučila da napravi superjeftino vozilo na četiri točka. Ono će biti daleko sigurnije. Pored niske cene, biće i vrlo ekonomično, a ispunjavaće i sve standarde za očuvanje životne sredine.
Tata Nano je vozilo za četiri putnika. Njegove dimenzije su 3,1 x 1,5 x 1,6 metara. Jeftinim ga čini vrlo skroman dizajn, jeftin materijal za izradu šasije (uglavnom od plastike), vrlo skroman dizajn komandne table i odsustvo komfora u unutrašnjosti (bez vazdušnih jastuka i električnog upravljanja otvaranjem prozora). Vozilo je s pogonom na zadnje točkove i ima četvorostepeni manuelni menjač. Zasniva se na benzinskom dvocilindričnom agregatu zapremine 0,624 litra i sa 33 konjske snage. Maksimalna brzina mu je 70 km/h. Potrošnja je vrlo ekonomična – 5 litara benzina na 100 pređenih kilometara.
Ovo najjeftinije vozilo u svetu predstavljeno je nedavno na devetom sajmu automobila u Nju Delhiju. Za početak se planira proizvodnja 250.000 vozila godišnje, ali će se ta količina povećavati i 2016. godine najverovatnije dostići milion vozila godišnje. Do kraja 2008. godine planira se, pored benzinca, uvođenje i dizel varijante motora. Navedena cena odnosi se na osnovnu varijantu vozila, ali će ponuda sadržati i dve luksuznije varijante (s klima-uređajem i drugom dodatnom opremom). Kompanija planira čak i izvoz ovog vozila, ako bude zainteresovanih. U svakom slučaju, poslužiće siromašnim slojevima Indijaca kao odlična zamena za vožnju na dva točka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.