Najluksuzniji vozovi na svetu

S obzirom na postojanje mnogih efikasnijih prevoznih sredstava, na putovanja vozom smo već davno zaboravili. Češće ih srećemo u filmovima i literaturi nego u stvarnom životu. Međutim, možda će se to uskoro promeniti, jer su kompanije koje se bave železničkim saobraćajem odlučile da uvedu superluksuzne i savremene vozove u kojima će se putnici osećati kao u hotelu visoke klase.
Jedan japanski i jedan ruski voz spadaju u sam vrh luksuza, udobnosti i komfora. Dok je voz iz Rusije opremljen prostorijama s pozlaćenim nameštajem, japanski voz je praktičniji i napravljen za decu – pravo carstvo iz dečje mašte i snova. U skladu sa svojom opremom, ruski voz se zove Golden Eagle. Nastao je kao rusko-britanski projekat u koji je uloženo 825 miliona dolara. Prva vožnja priređena je 6. maja ove godine na relaciji od Moskve do Vladivostoka. Voz je sastavljen od 12 spavaćih kabina (apartmana) razvrstanih u dve klase – zlatnu i srebrnu.
Pored pozlaćenih i posrebrenih detalja, svaka kabina sadrži brojne savremene uređaje – DVD/CD plejere, LCD ekrane, audio sisteme, klima-uređaje, uređaje za zagrevanje poda i nameštaja. Tome su pridodate kuhinje, kupatila, frizerski saloni, prostorija za eventualne medicinske intervencije, bar i još mnogo drugih detalja visokog luksuza. Za spavaćim kolima putuje 21 vagon s prtljagom, hranom i ostalim potrepštinama za ekstremno luksuzna duga putovanja. A 14 dana putovanja u ovom vozu, uz kavijar i votku, košta od 16.000 do 19.000 dolara (zavisno od klase i uslova).
Praktični Japanci nisu se bavili zlatom i srebrom, već su svoj najluksuzniji voz napravili za prevoz na redovnoj liniji na relaciji dugoj samo 14,3 kilometra (linija Kishigawa). Voz je namenjen prevozu dece (uz prisustvo roditelja, naravno) i zove se Omoden (voz igračaka). Dizajnirao ga je Eidži Mitooka (Eiji Mitooka), a opremljen je posebno atraktivnom prostorijom s igračkama i drugim luksuznim detaljima koji ovaj prostor čine ravnim luksuzu hotela s pet zvezdica. Prostor u njemu ispunjavaju mnogobrojni savremeni uređaji – TV ekrani na kojima se neprekidno prikazuju crtani filmovi, multimedijalni plejeri, a pomenuti japanski dizajner osmislio je još jedan voz iz dečjih snova – I chigo Ec (voz jagoda).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.