U trendu

Najmanji konkurent za evropski automobil godine

Među sedam automobila proizvedenih na evropskom tlu koji su se našli u najužem izboru za evropski automobil godine nalazi se i najnoviji model Fijatove serije 500. To je definitivno najmanji automobil u konkurenciji za ovu laskavu titulu. Njegov izbor, ipak, nije slučajan. Dizajn i karakteristike su mu odlični, a možda je upravo mali automobil namenjen gradskoj vožnji ono što je na evropskom tržištu najaktuelnije i običnom čoveku koji živi na tlu Evrope najneophodnije.
Novi Fiat 500 pojavio se tačno 50 godina nakon predstavljanja prvog modela fabrike iz Torina, čiji je naziv bio Nuova Fiat 500. Novi model za 2008. godinu (dizajniran u Fijatovom Style Centre-u, a proizveden u fabrici Tychy u Poljskoj) predstavljen je 4. jula ove godine, istog datuma kada je predstavljen i njegov daleki predak iz 1957. Odmah nakon predstavljanja novi Fiat 500 našao se na tržištu. Do kraja 2007. godine kompanija Fijat planira prodaju 60.000 primeraka ovog automobila, a u narednoj godini oko 150.000.
Najavljena je proizvodnja triju modela Fiat-a 500 – sportski model (SUV), luksuzni kabriolet i snažniji model Abarth. Zasad je na tržištu dostupna samo prva verzija i upravo ona je nominovana za evropski automobil godine. Ostala dva modela će najpre nastupiti na sajmovima, a na tržištu se očekuju sledeće godine. Sportski model je automobil sa troje vrata, dužine 3,55 metara, širine 1,65 metara i visine 1,49 metara. Proizvodi se u 12 različitih boja, od kojih su šest iste kao i na vozilima od pre 50 godina.
Naslednik popularnog „fiće“ u trenutnoj ponudi ima tri varijante motora. To su dva benzinska agregata zapremine 1,2 i 1,4 litra, pri čemu navedenim zapreminama odgovara 69 i 100 konjskih snaga i jedan turbodizel agregat zapremine 1,3 litra i sa 75 konjskih snaga. Svi modeli su dostupni s petostepenom ili šestostepenom mehaničkom transmisijom. U pogledu goriva i emisije štetnih gasova motori su potpuno usklađeni sa Euro 5 standardom (do njegovog definitivnog stupanja na snagu preostale su gotovo dve godine).
Iako je u pitanju mali automobil, njegova unutrašnjost napravljena je potpuno u skladu sa savremenim tendencijama i opremom u automobilima najnovije generacije – Bluetooth bežično povezivanje, postolje za smeštaj iPod muzičkog plejera i specijalno za njega napravljen Magneti Marelli portabl navigator. Svi ti detalji, savremen dizajn i solidne performanse učiniće vožnju ovim automobilom vrlo zabavnom i prijatnom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar