Najoptimalnija ponuda u 2008: Fiat Linea

Već smo govorili o proglašenju ovog Fiat-ovog vozila za „best buy“ model za 2008. godinu na prostoru 15 zemalja našeg okruženja (uključujući i našu). To je dovoljan razlog za malo više priče o ovom novom Fiat-ovom sedanu iz „C“ segmenta, u kome su mu glavna konkurencija Opel Astra Sedan i novi Nissan Tiida Sedan. Ipak, titula koju je Linea dobila svakako joj daje prednost ispred konkurencije.
Početna cena ovog modela je oko 13.000 evra (za dodatnu opremu i snažnije motore ona je svakako veća). Za tu sumu Fiat nudi sedan s četvoro vrata, čije su spoljne dimenzije 4,56 x 1,73 x 1,5 metara, a međuosovinsko rastojanje 2,6 metara. Spoljni izgled je tipično italijanski. Dizajniran je u Fiat-ovom centru (Fiat Style Centre), a odlikuje se dinamičnom i elegantnom spoljnom linijom. Punuđen je u paleti od čak 11 boja. Ista pažnja posvećena je i unutrašnjem dizajnu, ali je on malo skromniji i usklađen s cenom ovog modela. Prtljažni prostor je sasvim solidan – zapremina mu je 500 litara.
Ponuda agregata obuhvata benzinsku varijantu zapremine 1,4 litara i snage 77 „konja“, kao i Multijet turbodizel agregat sa 1,3 litra zapremine i 90 konjskih snaga. Ovim varijantama (početnim) priključen je i turbo-benzinac sa 1,4 litra i 120 konjskih snaga. Pomenute varijante odnose se na prodaju u okviru evropskog tržišta, dok je za južnoameričko tržište (Brazil) realizovana i varijanta „Flex fuel“ benzinca sa 1,9 litara i 130 konjskih snaga. Ona koristi specijalno gorivo sa 22 odsto etanola i bioetanolom.
Posebna pažnja posvećena je stabilnosti ovog vozila, pa se može reći da je ono jedno od najsigurnijih u ovom segmentu. U njega je ugrađeno šest vazdušnih jastuka, kao i mnoge inovativne tehnologije najnovije generacije – nezaobilazni ABS, zatim EBD (Electronic Brake Distribution) i ESP (Electronic Stability Program). Elektronika je upotpunjena i audio i video opremom – Blue&Me sistem sa USB portom, radio sa CD i MP3 plejerom, kao i Cruise Control sistemom sa senzorima za vožnju po kiši i mraku, te senzorima za parkiranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.