U trendu

Najsnažniji automobil na svetu

Automobil koji se može pohvaliti ovako laskavom titulom i čija je brzina kao rekordna zabeležena u Ginisovoj knjizi potiče iz Amerike, iz države Vašington. Napravila ga je kompanija Shelby SuperCars (SSC), već poznata u svetu kao proizvođač izuzetno snažnih automobila.
Naziv najsnažnijeg automobila na svetu je Ultimate Aero TT. Testiranje njegovih performansi završeno je krajem avgusta ove godine. Izvedeno je u matičnoj državi proizvođača tog automobila – Vašingtonu, i zvanično priznato kao regularno od asocijacije Guinness World Records. Obavljeno je po standardnoj i već ustaljenoj proceduri, koja se decenijama ponavlja radi upisivanja u Ginisovu knjigu rekorda.
Vozilo pri testiranju prati tačno definisanu proceduru kretanja. Najpre mu se odredi trasa po kojoj će se kretati. Kreće se najpre u jednom smeru, a zatim se obrće i vraća u suprotnom smeru. Vožnja u oba smera ukupno traje jedan sat, a zatim se proračunavaju performanse. Za brzinu kretanja, na primer, uzima se prosečna brzina kretanja na celoj deonici.
Precizno merenje performansi povereno je kompaniji Dewetron, poznatoj po testiranju i merenju performansi letilica, projektila, vozova i drugih vozila i objekata. Za precizno određivanje specifikacija vozila ova kompanija koristi mnogobrojne senzore postavljene duž celog puta kojim se testirano vozilo kreće i četiri do 12 satelita. Pomoću satelita prikupljaju se podaci sa senzora, a zatim se pristupa njihovoj obradi.
Posle tog prvog testiranja, pristupa se detaljnom ispitivanju ostalih specifikacija i aerodinamičnih karakteristika vozila. Nakon svih tih ispitivanja, Ultimate Aero TT proglašen je za najsnažnije vozilo na svetu. Pri dodatnim testovima pokazalo se da mu je brzina rasla u odnosu na vrednost izmerenu pri prvom testu, pa je tako dostigao maksimalnu brzinu od 241,4 milja na čas (oko 388,4 km/h), dok mu je izmerena snaga iznosila 1183 konjskih snaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.