U trendu

Napunite automobil na kućnoj utičnici

Od 2012. godine Volvo pokretan na struju iz kućne utičnice postaće stvarnost. Švedska kompanija za električnu energiju Vattenfall i Volvo pokreću zajednički industrijski projekat kojim će na tržište plasirati hibridni plug-in automobil. Visokonapredna tehnologija znatno će smanjiti štetni uticaj na okolinu koji proizvodi današnji saobraćaj. Uz to, hibridni električni automobil biće praktičniji, jer ćete moći da ga napunite energijom kod kuće, a i prilično će vam smanjiti izdatke za gorivo. Jedna od najvećih prednosti hibridne plug-in tehnologije je ta što automobil možete jednostavno napuniti energijom – preko kućne utičnice na zidu.
Razvoj hibridnih električnih automobila finansiraće obe kompanije. Volvo će proizvoditi automobile, a Vattenfall će razviti sisteme punjenja automobila energijom i rešenja za snabdevanje automobila strujom. Električna energija je vrlo prikladna kao pogonski izvor za automobile. Električni motor ima visoku efikasnost i troši samo petinu energije koja je potrebna automobilima pokretanim na fosilna goriva. Doduše, cena električnih hibrida biće nešto viša od cene klasičnih automobila. Razlog je taj što su baterije još uvek skupe. Ali, pokretanjem automobila na električnu energiju troškovi goriva smanjiće se za jednu trećinu u poređenju s dizelom.
Vattenfall će ponuditi korisnicima posebnu mogućnost napajanja energijom dobijenom od vetra ili vode, kao alternativu standardnim električnim izvorima. Električni hibridni automobili biće pokretani moćnim električnim motorima pogonjenim uz pomoć litijumskih baterija. Njima je potrebno oko pet sati da se napune preko standardne kućne utičnice. Ali, baterije se napajaju i svaki put kada vozač zakoči.
Tokom ovog leta tri izložbena Volvo V70 modela biće pokazana javnosti. Pokazani automobili prikupljaće informacije o željama i potrebama vozača u pogledu novih tehnologija, pokušaće da odrede vozne navike i da utvrde načine na koje vozači žele da svoje automobile opskrbljuju energijom. Vattenfall će testirati različite koncepte brzog punjenja kod kuće ili na energetskim stanicama na javnim mestima, koje će od 2012. postati stvarnost. Izložbeni automobili su još jedan korak ka serijskoj proizvodnji hibridnih električnih modela posebno dizajniranih za potrebe tržišta.