Nemci žele vaučere od VW kao kompenzaciju

Nemačka Federacija asocijacija za zaštitu potošača želi da kompanija Folksvagen (VW) ponudi vaučere kao kompenzaciju za nemačke kupce njenih vozila koji su pogođeni skandalom sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

„Kompanija mora da preuzme odgovornost. Vaučer je minimum koji mogu da daju pogođenim kupcima“, rekao je predsednik federacije Klaus Miler, a prenela agencija Frans pres.

Milerova izjava dolazi nakon što su mediji u SAD javili da nemački proizvođač automobila planira da ponudi vaučere vredne do 1.250 dolara (1.160 evra) američkim kupcima njegovih vozila, kao znak dobre volje da je spreman da reši nastale probleme.

Deo te sume mora biti upotrebljen u predstavništvima VW-a za kupovinu novog automobila ili opreme, dok ostatak može biti potrošen bilo gde, objavljeno je na sajtu „Istina o automobilima“ (The truth about cars).

VW je potvrdio da nudi vaučere kupcima u SAD i Kanadi, ne iznoseći detalje o kojim sumama se radi. „Kompanija radi na razvoju individualnih paketa za svako tržište“, rekao je portparol firme, dodajući da su konkretno u Nemačkoj u toku konsultacije sa vlastima.

Folksvagen je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom sveta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.