U trendu

Neverovatno šta je sve prepravio na automobilu da bi smanjio potrošnju goriva (video)

Na potrošnju goriva utiče niz faktora, a jedan od najvažnijih je aerodinamika.

Toga je svjestan i ovaj vlasnik Subaru Impreze koji je, suočen s porastom cena goriva, odlučio da unapredi automobil kako bi smanjio potrošnju goriva. S ciljem poboljšanja vlasnik YouTube kanala Think Flight odlučio se na karoserijske nadogradnje.

Ali uz dva preduslova. Prvi je da se radi o jednostavnim modifikacijama iz kućne radinosti, a drugi da cena ne ode u nebo. Pre oblikovanja zadnjeg dela automobila proučio je zakone te uvideo da postoje samo dva ograničenja, a to je da zadnja svetla i registracija moraju ostati vidljivi.

Upotrebom laganih i jeftinih materija poput panela sa stiroporom i običnog kartona izradio je produžetak zadnjem kraja. Sve je spojeno lepljivom trakom, a nakon prvog testa rezultat je pokazao da je potrošnja uistinu pala, i to čak 13.7 odsto. Sve to postigao je modifikacijama u garaži koje je odradio u nekoliko sati.

Vlasnik nije zadovoljan dobijenim efektom, pa je istraživao kako bi još mogao da smanji potrošnju goriva. Jednostavnim testom s trakicama uvideo je problematična područja s turbulentnim strujanjem te dodatno detektovao problem ispod poda vozila, kamo je potrebno preusmeriti vazduh. Očekuje da bi kupolastim završetkom i manjim prepravkama na prednjem odbojniku i pragovima mogao dodatno smanjiti potrošnju, i to značajno.

Vrlo verojatno ćemo uskoro imati priliku videti novi video, a time i može li se uz jeftine prepravke smanjiti potrošnja za više od 25 odsto. Naravno, govorimo o vožnji konstantnom brzinom na otvorenom putu, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar