U trendu

Nissan Juke – gradski krosover

Automobili japanskih proizvođača svojevremeno su bili viđeni kao dizajnerski ekvivalent pilulama za spavanje, ali tokom godina uglavnom su otkrili sopstvene vizuelne identitete i prepoznatljive karaktere. Međutim, neki, poput Nisana (Nissan), žele da idu korak dalje. Predstavljanjem modela Nissan Juke, serijske verzije koncepta Qazana, Renoov (Renault) partner je šokirao automobilski svet. Novi gradski krosover (crossover) nastao je na osnovu dorađene platforme koju koriste aktuelni Renault Clio i Nissan Micra, ali koristi znatno napredniju mehaniku. Na evropsko tržište stiže u oktobru 2010.
Dizajn ovog automobila zaslužuje sve pohvale. Nissan Juke sigurno nije najlepši automobil koji je Nisan dosad osmislio, ali je sigurno najodvažniji, najekstravagantniji, najposebniji. Ukratko, jedan je od verovatno najneobičnijih automobila koji će ugledati svetlo dana 2010. godine. Najviše rasprava sigurno će se voditi oko prednjeg dela, koji ima šest svetala, skoro horizontalna kratka, velika okrugla dugačka, smeštena duboko u braniku, i maglenke u donjem usisniku vazduha. Međutim, Nissan Juke se ističe i veoma izbočenim blatobranima, a manje neobičan zadnji deo ima svetla očigledno inspirisana kupeom 370Z. Novi japanski krosover ima vrlo kompaktne dimenzije (dužina 4.135 mm), koje bi uz nešto veće odstojanje od tla trebalo da doprinesu lakšem manevrisanju kroz urbane "džungle".
Nissan Juke će se prvobitno nuditi s tri četvorocilindrična motora. Početni 1,6-litarski benzinac ima 117 KS i 157 Nm i dolazi s petobrzinskim manuelnim ili opcionim CVT menjačem. Jedini turbo dizel motor je Renoov 1,5-litarski common-rail dCi sa 110 KS i 240 Nm i 6-brzinskim manuelnim menjačem. Oba motora snagu prenose samo na prednje točkove. Najzanimljiviji je sigurno novorazvijeni 1,6-litarski benzinac, koji uz pomoć direktnog ubrizgavanja goriva i turbopunjača razvija 190 KS i 240 Nm obrtnog momenta. Uz ovaj motor serijski dolazi CVT menjač, koji snagu prenosi na sva četiri točka. Pored raspodele između prednje i zadnje osovine, pomenuti 4×4 pogon, koji je poboljšana verzija onog koji koristi model Qashqai, ima funkciju deljenja snage između zadnjih točkova. Konkretno, ako u krivini prokliže jedan od točkova, sistem ga koči i snagu šalje na suprotni točak.
Prednje vešanje je MacPherson, ali zanimljivo je da verzije s prednjim pogonom pozadi imaju polukrutu osovinu, a onaj sa 4×4 pogonom koristi "multi-link". Nissan tvrdi da će Juke pružati velik užitak u vožnji i da će upravo taj faktor, u kombinaciji s neobičnim dizajnom, privući mlađe kupce. Unutrašnjost je vizuelno zanimljiva, ali ne i toliko ekstravagantna kao što su spoljašnje linije. Pojedini elementi, kao što je centralni tunel ili delovi obloge vrata, dolaze u boji karoserije, a moći će da se biraju boje presvlaka sedišta. Trokraki upravljač podseća na onaj iz modela 370Z, kao i (donekle) analogni obrtomer i brzinomer. Sudeći prema nekim od fotografija, pojedine verzije imaće i profilisana, skoro "sportska" prednja sedišta. Na zadnjim sedištima Nissan Juke će nuditi više nego dovoljno prostora za dve odrasle osobe, a osnovni volumen prtljažnika od 251 litara moguće je preklapanjem sedišta (čime se ujedno dobija potpuno ravan pod prtljažnika) povećati na ukupno 500 litara. Cene još nisu poznate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.