U trendu

Nov hibrid iz „Tojote“

Posebnu kategoriju vozila predstavljaju hibridni automobili, koji kao pogonsko gorivo koriste benzin i električnu energiju. Među vodeće proizvođače ove vrste automobila spada japanska Toyota, koja je dosad proizvela više od milion hibridnih vozila. Najnoviji Tojotin model iz ove kategorije je 2008 Toyota Highlander Hybrid.
Hibridne automobile Toyota proizvodi već deset godina. Prvi model nosio je naziv Prius, a pojavio se u Japanu 1997. godine. To je istovremeno i prvi serijski proizvođen hibridni automobil u svetu. Prvu generaciju Prius-a, predstavljenu te godine, nasledile su nove generacije i novi modeli, pa se danas u Tojotinoj ponudi pored Prius-a nalaze i Estima Hybrid, nekoliko Lexus modela i Highlander Hybrid. Upravo ovoj poslednjoj seriji pripada najnoviji Tojotin hibrid.
Automobil 2008 Highlander Hybrid nasledio je prethodni model iz te serije napravljen pre dve godine, koji se pokazao nedovoljno kvalitetnim. To je vozilo za sedam putnika, koji se mogu smestiti na sedišta raspoređena u tri reda. Njegove dimenzije povećane su u odnosu na prethodni model (četiri inča je duži a tri inča širi), a za oko pet odsto povećana mu je i težina. Točkovi su prečnika 19 inča. Po snazi je ostvareno vrlo malo povećanje (sa 268 na 270 konjskih snaga). Tu snagu obezbeđuje motor V6 sa zapreminom od 3,5 litara. Za 7,5 sekundi on dostiže brzinu od 60 milja na čas (nešto manje od 100 km/h).
Kod hibridnih automobila, pa i u ovom slučaju, prelaz s jednog režima pogona na drugi vrši se automatski. Pri tom se poštuju pravila što ekonomičnije vožnje i propisi ekologije i zaštite životne sredine. Električni pogon se koristi kad god je to moguće, na kraćim rastojanjima i pri manjim brzinama kretanja. Time upravlja kontrolni Hybrid System. On ima dva načina rada – Normal (pri manjoj brzini) i Acceleration (pri većoj brzini). U svakom slučaju, novo Tojotino hibridno vozilo spremno je za šetnju svetskim drumovima. Još uvek nije poznato koliko će to koštati nekog od njegovih sedam putnika, ali je najavljeno da će biti oko 6.000 dolara skuplje od iste takve benzinske varijante.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar