U trendu

Nova Opel Meriva

Posle nove "astre" (Astra), Opel (Opel) na tržište izbacuje još jednog novog člana svoje redizajnirane porodice. Reč je o modelu "meriva" (Meriva), čija će druga generacija biti predstavljena na Sajmu automobila u Ženevi. Prva "meriva", koja je na tržište stigla 2003. godine, otvorila je novi tržišni segment, koji svojom cenom čine veoma pristupačni monovolumeni. Dimenzijama mali, a prostorom velik, bila je formula koja je "merivi" pomogla da se učvrsti u samom vrhu ovog segmenta malih monovolumena, sa oko milion prodatih primeraka.
Tadašnji model odlikovao se svestranošću i praktičnošću. Nova "meriva" još više pomera granice, jer dolazi s nizom inovacija radi optimizacije fleksibilnog korišćenja prostora. Unutrašnjost odlikuju skladne fluidne linije i površine, a tabla s instrumentima u obliku krila daje utisak širine i prostranosti. Enterijer je dodatno ulepšan sa šest različitih varijanti boja i presvlaka, dok su najviši standardi završne obrade odabranih tekstura i materijala, kao i raspored i dekoracije pojedinih instrumenata karakteristični za skuplja vozila. Zahvaljujući revolucionarnom konceptu fleksibilne centralne konzole, "meriva" nudi mnogo prostora za prtljag, a sistem FlexSpace, predstavljen u prvoj generaciji ovog modela, dodatno je poboljšan, pa za pomeranje sedišta treba manje napora.
Uveden je i koncept FlexDoors, inovativna vrata koja se, prvi put u masovnoj proizvodnji, otvaraju suprotno uobičajenom, prema zadnjem delu automobila, radi olakšavanja ulaska u kabinu. Za razliku do ostalih ovakvih vrata dostupnih na tržištu, Opelova vrata otvaraju se nezavisno, bez potrebe preklapanja s prednjim vratima. Otvaraju se pod uglom od maksimalno 84 stepeni, mnogo više od uobičajenih, čime je putnicima olakšan put do kabine. FlexDoors donosi i povećanu sigurnost, posebno za porodice s malom decom. Roditelji lako mogu da dohvate zadnje sedište kako bi osigurali svog mališana u dečijoj stolici, a takođe mogu da pomognu detetu pri izlasku ili ulasku u vozilo. Kada su istovremeno otvorena prednja i zadnja vrata, stvorena je sigurnosna zona u kojoj roditelj i dete mogu bez opasnosti da izađu iz automobila, a da ih ne razdvajaju vrata. Pozadi, model je obogaćen Opelovim FlexFix-om, integrisanim nosačem za bicikle, koji se izvlači poput ladice.
Revolucionarni koncept centralne konzole FlexRail sastoji se od međusobno zamenjivih jedinica za čuvanje sitnica, koje se pomeraju na svojevrsnim šinama smeštenim između prednjih sedišta. Tako se dobija praktičan i prilagodljiv prostor za čuvanje bilo kakvih predmeta. "Meriva" na tržište stiže s ponudom od šest motora. Izbor se sastoji od ekonomičnih i efikasnijih motora s turbopunjačem, raspona snage od 75 do 140 KS. U ponudi će biti i posebna ekonomična verzija ecoFLEX. Kupci mogu da biraju između 5-stepenog i 6-stepenog manuelnog menjača, a u ponudi je i 6-stepeni automatski menjač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar