U trendu

Nova pravila za vozače: Evo koja vozila će plaćati manji porez

Ministarstvo finansija predalo je danas Vladi Srbije predlog izmena i dopuna Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se predlaže umanjenje poreskog opterećenja na putnička vozila starosti pet do 20 godina, saopšteno je iz ministarstva.

Za vozila starosti preko 20 godina dodatno umanjenje nije predloženo, jer se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine, navode iz ministarstva.

Kako je navedeno, nacrt izmenama i dopuna zakona je napravljen imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2.000 cm kubnih brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.

S tim u vezi, ukazala se potreba da se doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja kada je u pitanju porez na upotrebu motornih vozila, srazmerno ekonomskoj moći obveznika, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)