Nove tehnologije prenosa u Volvoovim automobilima

Švedski Volvo jedan je od najavangardnijih proizvođača automobila kada je u pitanju primena novih tehnologija. Njegova vozila raspolažu naprednom elektronikom i mnogim kompjuterski kontrolisanim sistemima, čiji je cilj zaštita i sigurnost vozača i ostalih putnika, vozila, ali i drugih učesnika u saobraćaju.
Nove tehnologije u vozilima ovog proizvođača prisutne su i u mehaničkim uređajima i sistemima, a jedna od najnovijih nosi naziv Powershift. Cilj ove tehnologije je da vozaču obezbedi lagodnu vožnju i udobnost, a vozilu stabilnost rada motora u toku vožnje. U pitanju je specijalna vrsta transmisije (prenosa), ostvarena s dva paralelna ručna menjača i dva kvačila. Svaki od njih funkcioniše nezavisno, pa kod vozila sa šest brzina jedno kvačilo kontroliše neparne brzine (prvu, treću, petu) i rikverc, a drugo parne brzine (drugu, četvrtu i šestu).
Kvačila se aktiviraju alternativno. Ako se, na primer, vozilo nalazi u prvoj brzini, druga brzina će se sve vreme nalaziti u stanju pripravnosti. Ukoliko vozilo pređe u drugu brzinu, onda će treća biti u stanju pripravnosti. Na taj način ostvaruje se ravnomerno ubrzanje i gotovo neprimetna promena brzina. Vozilo pri tom ne gubi snagu i zadržava visok obrtni moment i ostale visoke performanse. Na taj način se ostvaruje i ušteda u potrošnji goriva za oko osam odsto u odnosu na standardne menjače, a u izvesnoj meri je smanjena i količina štetnih izduvnih gasova (ugljen-dioksida).
Ova tehnologija je optimizovana za snažne dizel agregate u Volvoovim vozilima. Sadašnja varijanta može se primeniti na vozilima s obrtnim momentom do 450 njutn-metara. Do kraja februara ona će biti dostupna u Volvoovim modelima C30, S40 i V50. Oni su bazirani na četvorocilindričnim turbodizel agregatima zapremine dva litra, koji obezbeđuju snagu od 136 konjskih snaga i obrtni moment od 320 njutn-metara. Njihovo ubrzanje je 9 sekundi, 9,1 sekundu i 9,2 sekunde, a maksimalna brzina 127 milja na čas (oko 204 km/h). Ugradnja ove tehnologije u pomenute modele koštaće oko 1.250 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.