U trendu

Novi Kia Sorento

Kia je na ovogodišnjem Sajmu automobila u Seulu predstavila dugo očekivanu novu generaciju svog najpoznatijeg SUV-a – Sorento, koji je od 2002. godine širom sveta pronašao put do 900.000 kupaca i od korejskog proizvođača napravio svetski prepoznatljiv brend. Novi Sorento je u odnosu na prethodnika narastao u svim pravcima, pa sad izgleda izuzetno robustno. Dizajnerski gledano, mnogo je ozbiljniji od modela na zalasku, a najviše se primećuje novi dizajn svetala, C nosača krova i masivniji stražnji deo.
Zahvaljujući dužini od 4.685 mm, širini od 1.885 mm, visini od 1.710 mm i međuosovinskom razmaku od 2.700 mm, odnosno povećanju prostora za glavu za 64 mm, kao i prostora za kolena za 102 mm, novi Sorento je znatno prostraniji i može da poveze čak sedam osoba. Prtljažni prostor je takođe za 15 odsto veći zahvaljujući 70 mm većoj dužini teretnog prostora, pa sada ima 258 litara zapremine (s trećim redom sedišta), odnosno 1.047 litara (kada je u funkciji pet sedišta), pa sve do maksimalnih 2.052 litra, kada su sedišta preklopljena.
Iako je i prethodnik važio za terenca među SUV vozilima, novi Sorento je još sposobniji van asfalta, zahvaljujući razmaku od tla od 184 mm, kao i brojnim sistemima za pomoć pri terenskoj vožnji, a tu je i čitava paleta ostalih elektronskih anđela čuvara. S novim Sorento-om, Korejci gaje velike ambicije, o čemu svedoči prodajni plan od 140.000 primeraka godišnje, a cene bi trebalo da budu tek nešto više od prethodnika.
Ponuda motora za novi Sorento uključuje 2,2-litarski dizelaš sa 197 konjskih snaga, zatim 2,4-litarski benzinac sa 174 KS, 2,7-litarski V6 benzinac sa 165 KS, koji kao pogonsko gorivo koristi i prirodni gas, kao i na vrhu ponude 3,5-litarski V6 benzinac sa 277 KS i 335 Nm obrtnog momenta. Ponuda menjača je takođe bogata i podrazumeva petostepeni i šestostepeni manuelni menjač, kao i petostepeni i šestostepeni automatski menjač, koji snagu prenose ili na prednje točkove ili na sva četiri točka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.