Novi SUV iz Mercedes Benz-a

Od kada je lansirao legendarni G-Class 1979. godine, Mercedes Benz je lider na polju „off-road“ vozila. Prva Mercedes Benz-ova generacija SUV-a (Sport Utility Vehicle) pojavila se 1997. godine, pa je najpoznatiji automobilski brend u svetu ušao i u taj segment tržišta. Najnovija generacija te klase pojavila se 2005. godine i postala jedan od najuspešnijih SUV-a u svetu, sa oko 900.000 prodatih primeraka. Zatim 2006. nastupa GL-Class, namenjen vrhunskoj vožnji u svim uslovima, a tekuća 2008. godina posvećena je najnovijem modelu SUV-a pod nazivom Vision GLK Freeside.
Novi Mercedes Benz-ov SUV nastao je na platformi W204 C-Class, a stajling je pozajmio od svog znatno većeg pretka – SUV-a GL klase. Njegova oznaka nije slučajno odabrana. Slovo „G“ je asocijacija na Mercedes Benz-ovo prvo vozilo koje je označilo ulazak u segment „terenaca“, dok slova „L“ i „K“ potiču od ključnih karakteristika ovog modela (luksuz i kompaktnost). Ovaj koncept imao je svoju premijeru u januaru, na sajmu automobila u Detroitu, ali je proizvođač najavio vrlo brz početak njegove masovne proizvodnje.
Dizajn ovog modela zasnovan je na oštrim linijama i karoseriji u „sanduk“ formi, s prepoznatljivim Mercedes Benz-ovim detaljima i specifičnostima. Njegove dimenzije (dužina 4,25 metara) ukazuju na jednu od bitnih karakteristika, sadržanu u nazivu modela – kompaktnost. Druga karakteristika odnosi se na stilizovan dizajn, a posebno na njegovu izuzetno luksuznu unutrašnjost. Sedišta su napravljena od kože u beloj boji, detalji od hroma dopunjuju efekat luksuza i kvaliteta, a sve to napravljeno je tako da pet putnika (za koliko je ovo vozilo predviđeno) potpuno uživa u punom komforu i udobnosti.
Ispod stilizovane karoserije krije se nova generacija 2,2-litarskog četvorocilindričnog Bluetic turbodizel agregata snage 125 kW (168 konjskih snaga). On je kombinovan sa sedmobrzinskom automatskom transmisijom i pogonom na sva četiri točka (4 Matic sistem). Pridodati su mnogi programi elektronske stabilnosti i bezbednosti, a smanjena je i potrošnja goriva u odnosu na prethodna Mercedes Benz-ova vozila ove vrste, kao i emisija štetnih izduvnih gasova. Može se reći da je ovo koncept koji će ravnopravno ući u konkurenciju s aktuelnim BMW-om X3 i najavljenim Audi-jem Q5. Očekuje se da će se to dogoditi već u jesen ove godine za zainteresovane kupce u Evropi, a početkom sledeće godine u Severnoj Americi. Njegova početna cena biće oko 38.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.