Novi udarac za VW, dobavljač ne isporučuje delove

Proizvodnja nemačke automobilske kompanije Folksvagen (VW) u nekoliko postrojenja u Nemačkoj je ozbiljno ugrožena zbog nedostatka delova, što je, kako ocenjuje agencija Frans pres, novi udarac za VW koji se još uvek oporavlja od skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova.

Proizvodnja u najvećoj VW-ovoj fabrici u Volfsburgu je smanjena jer dobavljač delova ne želi da ispoštuje dogovorene obaveze, prenosi agencija Rojters.

„Dobavljač je prekinuo dogovorenu isporuku komponenti. To stvara probleme u proizvodnji u fabrici u Volfsburgu“, navodi se u saopštenju Folksvagena, a Rojters podseća da se u toj fabrici proizvode najprodavaniji modeli poput „golf hečbeka“, „SUV tiguana“ i „turana MPV“.

VW nije želeo da precizira kakvi su efekti toga na proizvodnju i zaposlene, navodi britanska agencija, dodajući da fabrika u Volfsburgu zapošljava oko 60.000 ljudi i da je na svom vhuncu proizvodila čak 3.800 automobila dnevno.

Zalihe materijala u VW-ovoj ključnoj fabrici će potrajati samo ove nedelje, tako da se nastavak proizvodnje u narednoj nedelji ne može garantovati, preneo je nemački list „Bild“.

Nestašica delova za menjače takođe pogađa proizvodnju u Kaselu, gde oko 16.000 radnika proizvodi menjače, auto-delove i električne motore, izjavio je portparol VW-a, dodajući da kompanija razmatra uvođenje fleksibilnog radnog vremena i u toj fabrici.

Sa sličnim problemima je suočena i VW-ova fabrika u Emdenu, gde je sestra-kompanija dobavljača ranije ovog meseca obustavila isporuku presvlaka za sedišta.

VW je u ponedeljak saopštio da će od 18. do 24. avgusta skratiti radno vreme za oko trećinu zaposlenih od 9.000 radnika u Emdenu, a radno vreme u Volfsburgu bi takođe moglo biti smanjeno naredne nedelje, piše „Bild“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.