U trendu

Opel Astra u sedan varijanti

Za tržište srednje i istočne Evrope (što ne isključuje i ostala) „Opel“ je napravio novu „astru“ u sedan varijanti. Opel Astra Sedan pojavljuje se kao sedmi model linije Astra, tri godine nakon lansiranja poslednjeg modela. Na tržištu ga dočekuje ljuta konkurencija automobila klase C, kojoj pripada, među kojima su mu „najljući“ protivnici VolksWagen-ova Jetta, Fiat-ova Linea, Renault-ov Megan Sedan, Toyota Corolla i Ford Focus.
„Opelova“ linija Astra pokazala se kao vrlo uspešna. Prethodni modeli prodati su u 517.000 primeraka 2006. godine. Proizvodnja novog sedana zvanično je otpočela 23. avgusta ove godine u poljskom gradu Gliwice, u čijoj fabrici se nastavlja i proizvodnja prethodnog modela – Astra Classis. Za razliku od tog modela, koji pripada kategoriji takozvanih hatchback limuzina, Astra Sedan je iz notchback kategorije. Njegova cena je oko 17.000 evra.
Opel Astra Sedan je porodični automobil s četvoro vrata. Dimenzije su mu 4,587 x 1,753 x 1,458 metara, a međuosovinsko rastojanje 2,703 metara. Prednji deo se ne razlikuje mnogo od prethodnog modela s petoro vrata, ali je zadnji izmenjen i izdužen u obliku „repa“. Tako je dobio vrlo elegantnu i atraktivnu liniju. I pored toga što je manji od prethodnika, on nije nimalo izgubio na prostranosti i udobnosti. Prtljag je takođe sasvim solidne zapremine od 490 litara. Raspolaže i bogatom dodatnom opremom u tri nivoa ponude (prvi ili osnovni – Essencio, viši nivo Enjoy i najviši Cosmo).
Ispod elegantne haube kriju se agregati, koje „Opel“ u ovom modelu nudi u četiri varijante. Ponuda obuhvata dva benzinca i dva dizelaša. Benzinci su sa zapreminama 1,6 litara (115 konjskih snaga, obrtni moment 155 Nm pri 4.000 obrtaja u minuti) i 1,8 litara (140 konjskih snaga). Dizel agregati imaju zapreminu 1,3 litra (90 konjskih snaga, 200 Nm pri 1.750 o/min) i 1,7 litara (100 konjskih snaga, 240 Nm pri 2.300 o/min). Svi motori funkcionišu u skladu s ekološkim normama koje propisuje Euro4. Potrošnja benzinaca je oko 7,5 litara na 100 km, a dizelaša oko pet litara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.