U trendu

Opel Flextreme GT/E – koncept hibridnog kupea s petora vrata

Novom konceptnom studijom na Salonu automobila u Ženevi Opel (Opel) je pokušao da dokaže da njihov program E-REV, električnih vozila s produženom autonomijom, ima budućnost i u slučaju većih automobila. Posle modela Volt i Ampera, sistem Voltec sa 160 KS snažnim elektromotorom i 1,4-litarskom benzinskom jedinicom našao se pod poklopcem koncept modela Opel Flextreme GT/E.
Reč je o, kako kažu u Opelu, kupeu s petora vrata. Dugačak je 4,7 metara, a karakteriše ga izuzetno nizak koeficijent aerodinamičnog otpora od samo 0,22 cd. Zahvaljujući tome, može da postigne brzine veće od 200 km/h i da pri tom štedi gorivo. Da bi prevalio do 60 km, GT/E koristi isključivo električnu energiju, dok se za veće udaljenosti aktivira benzinski motor, koji služi kao generator i svojim radom ponovo puni ispražnjenu bateriju. Mali četvorocilindrični motor s jednim rezervoarom benzina sposoban je da produži autonomiju vozila za dodatnih 500 km.
U Opelu tvrde da Flextreme GT/E prosečno troši samo 1,6 litara goriva i da mu je emisija štetnih gasova svega 40 grama CO po kilometru, a da je i pored toga sposoban da ubrza do stotke za manje od devet sekundi i postigne maksimalnu brzinu nešto manju od 200 km/h.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar