U trendu

Opel Flextreme

Na septembarskom Sajmu automobila u Frankfurtu „Opel“ je nastupio s konceptom novog modela – Opel Flextreme, prikazanim u prelepim i elegantnim srebrnim tonovima njegove spoljašnjosti i unutrašnjosti. Elegantnom dizajnu pridodate su sportske i futurističke linije opreme njegovog enterijera, kao i izuzetno fleksibilna i ekonomična vožnja realizovana novom E-Flex tehnologijom.
Dimenzije ovog atraktivnog modela su 4,796 x 1,814 x 1,76 metara. Opel Flextreme je dizajniran s izrazito aerodinamičnom linijom, s oštrim geometrijskim bočnim linijama i vrlo neobičnim prednjim svetlima (sa LED lampama) u obliku bumeranga. Zadnja svetla su potpuno integrisana u vrata prtljažnika, a u slučaju da su ta vrata otvorena, pali se dodatno svetlo, koje vozilo čini potpuno vidljivim čak i u vrlo otežanim uslovima. Pri realizaciji su primenjene mnoge inovacije, a korišćen je specijalan materijal na bazi legura aluminijuma i polikarbonata. Posebno su efektne nove tehnologije za otvaranje vrata i prtljažnika (FlexDoors i FlexLoad).
O pogonu se može reći da je Opel Flextreme u pravom smislu višefunkcionalan i fleksibilan. On kombinuje električni pogon i klasično dizel gorivo, ali ne kako je to uobičajeno kod hibridnih vozila (električni pogon se kod njih koristi za kraće relacije, a tečno gorivo za duže). Opel Flextreme je zapravo vozilo s električnim pogonom, a mali dizel agregat je tu samo da bi potpomogao punjenje baterija za električni pogon. To je takozvana E-Flex arhitektura električnih vozila. Električni motor se napaja litijum-jonskom baterijom, s kojom bez dopunjavanja može da pređe 55 km. S dopunjavanjem dizel agregatom može da pređe 715 km. Pri tom se koristi turbo dizel motor zapremine 1,3 litra.
Posebna priča je unutrašnjost Opel Flextreme-a. Odlikuju je funkcionalnost, udobnost i geometrijske linije. Na komandnoj tabli je veliki displej (1,2 x 0,1 metar) sastavljen iz više polja. On prikazuje čitavu okolinu vozila, a umesto ogledala sa strane nalaze se dve kamere za prikazivanje slike puta ispred i iza vozila. Displej prikazuje i različite informacije u toku vožnje, a može da posluži i kao radio, audio plejer, telefon. Na centralnom delu je touch screen displej za direktan pristup raznim opcijama. Podržava i Bluetooth tehnologiju komuniciranja s uređajima – mobilnim telefonima, audio i video plejerima, GPS navigatorima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.