U trendu

Opel Insignia – dizajn za novo doba

Insignijin izgled otelotvoruje nov smer Opela i ilustruje nove elemente dizajna koji će se moći videti kod budućih modela. Insignia potvrđuje i sve prednosti novog Dizajnerskog centra GM-a Evropa, koji je otvoren pre dve godine i nudi najnovije tehnologije u području dizajna i inženjerstva.
"S modelom Insignia redefinisali smo svoj dizajnerski stil", rekao je Mark Adams (Mark Adams), potpredsednik dizajna za GM Evropa. "Insignia je sportska i snažna, ali opet vrlo elegantna. U njoj je uhvaćen pokret, a površine automobila harmonično teku s preciznim obrsima koji definišu oblik tako dinamičan da vam nikada ne dosadi da ga gledate. Naš cilj je bio da razvijemo automobil koji pleni izgledom i ističe svoju izvanrednu voznu dinamiku."
"Ovo je pomak paradigme za Opel", rekao je Džon Puskar (John Puskar), izvršni direktor unutrašnjeg dizajna u GM-u Evropa. "Želeli smo da za sva naša buduća vozila stvorimo unutrašnjost koja je topla, udobna i odiše sportskom atmosferom. Insignia je prvi primer te nove filozofije." Krajnji cilj dizajnerskog tima bio je da stvore automobil koji će biti uvod u novu generaciju opela. Glavna karakteristika njegovog spoljnog izgleda je elegantna silueta. Skulpturalni oblik karoserije postignut je blagom linijom prednjeg dela i posebnim dizajnom zadnjih svetala. Prepoznatljiv oblik "sečiva" proteže se celom dužinom automobila, od zadnjeg dela do prednjih točkova, naglašavajući njegove stroge i elegantne linije.
"Pojedini dizajnerski elementi strogosti i strukturalnosti daju "insigniji" osećaj nemačke preciznosti. Skulpturalno oblikovane površine dodate su tom temelju kako bi dale osećaj pokreta i učinile ga fluidnim", rekao je Malkolm Vard (Malcolm Ward), glavni dizajner za spoljni izgled automobila. Iste dizajnerske detalje pronalazimo i u unutrašnjosti. Nakon otvaranja vrata, prvo što vidite je čvrsta struktura enterijera. Njime dominira prepoznatljiva tema "krila", koja se proteže od prednjeg dela ploče s instrumentima i nastavlja se na vrata u silaznoj dinamičnoj krivulji. Spuštajući element ponavlja se u hromiranim delovima na upravljaču i prednjem delu centralne konzole. Unutrašnjost automobila daje atmosferu svetlosti i prostornosti koja je istovremeno sportska i udobna.
Unutrašnja i spoljašnja svetla daju ovom automobilu jedinstven izgled noću. Sa spoljne strane prepoznatljiv je osvetljen dizajn prednjih i zadnjih svetala nalik na "krilo", dok su unutra dizajneri dodali toplo narandžastocrveno ambijentalno osvetljenje kako bi noćnu vožnju učinili ugodnijom. Deo s instrumentima osvetljen je belom bojom, a nakon aktiviranja dugmeta "sport", svetlo postaje crveno kako bi bilo u skladu s ostalim osvetljenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.