U trendu

Opet pad prodaje automobila u Evropi

Prema mišljenju mnogih industrijskih analitičara, stižu crni dani za prodaju novih automobila u Evropskoj uniji. Očekuje se da je martovski porast prodaje od 10,8 odsto u odnosu na isti mesec 2009. godine poslednja dobra vest pre znatnog pada tržišta u idućih šest meseci. U prva tri meseca 2010. zabeležen je i ukupan porast novih registracija od 9,2 odsto (prodato je skoro 3,7 miliona novih automobila) u odnosu na prvi kvartal prošle godine, ali u odnosu na isto razdoblje 2008. godine ti rezultati i dalje predstavljaju pad od 9,4 odsto.
Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), broj registracija u martu je porastao na ukupno 1,64 miliona novih automobila. Uprkos ohrabrujućim brojkama, analitičari i direktori nekih proizvođača upozoravaju na to da vreme ističe za velike, "masovne" proizvođače, kao što je to, na primer, Folksvagen (Volkswagen). Dok premijum marke, kao što je BMW, idućih meseci očekuju blag porast prodaje, ostale proizvođače očekuje znatan pad, pošto ističe niz državnih dotacija za kupovinu novih automobila koje su poslednjih meseci održavali u životu tržišta brojnih zemalja.
Slučaj Nemačke služi kao dovoljan nagoveštaj perioda koji dolazi. Naime, otkako od septembra prošle godine više nema državnih dotacija, nemačko tržište je u martu palo za 26,6 odsto, to jest na 294.375 novih vozila u odnosu na isti mesec 2009. godine. Titulu najvećeg evropskog tržišta od Nemačke je za prošli mesec preuzela Velika Britanija, gde je prodato skoro 400.000 novih automobila – 26,6 odsto više nego u martu prošle godine. Prodaja na italijanskom tržištu porasla je za 19,6, a na francuskom za 17,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Slovenija je zabeležila porast od 10 odsto. Špansko tržište poraslo je za čak 63,1 odsto, ali kako ističe Automotive News Europe, s porastom od samo 8 odsto domaći proizvođač Seat (Seat) nije znatno doprineo ukupnim prodajnim rezultatima.
U martu je najviše impresionirala Dačija (Dacia). Rumunski proizvođač povećao je prodaju za ogromnih 61 odsto zahvaljujući modelima Sandero i Logan. Očekuje se nastavak Dačijinog napretka u prodaji kada tokom leta stigne i model Duster, prvi 4×4 model. Korejski tandem Hjundai (Hyundai) i Kia (Kia) takođe beleži porast prodaje u martu, svaki za po otprilike 25 odsto. Skoro svi japanski proizvođači zabeležili su pad prodaje svojih vozila u Evropi. Suzuki (Suzuki) je pao za 19,1 odsto, Honda (Honda) za 15,6, Tojota (Toyota) za 13,9, a Leksus (Lexus) za 6,2 odsto. Jedino je Nisanu (Nissan) prodaja porasla za čak 42,4 odsto. Članovima grupacije PSA – Pežou (Peugeot) i Sitroenu (Citroën), prodaja je pala za po 20 odsto.
Bez državnih podsticaja za kupovinu novih automobila, analitičari očekuju da će tržišta mnogih evropskih zemalja idućih meseci doživeti znatan pad prodaje. Prema svim pokazateljima, mart je bio poslednji pozitivan mesec u prvoj polovini 2010. godine. Kada je u pitanju večna borba nemačke premijum trojke, u prvom kvartalu 2010. godine BMW je u celom svetu prodao samo 1.709 automobila više od drugoplasiranog Audija (Audi), koji je, s druge strane, prvi put "pretekao" Mercedes (Mercedes). Bavarski proizvođač povećao je prodaju za 13,8 odsto zahvaljujući velikoj potražnji za novim krosoverom X1, kao i luksuznom limuzinom iz Serije 7.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar