U trendu

Ovako ćete najbolje oprati svoj automobil posle duge i hladne zime

Dugoj zimi je najzad došao kraj, a s njenim završetkom svim vozačima se savetuje da temeljno operu svoj automobil kako bi bili sigurni da tragovi zime neće imati negativan uticaj na njegovo „zdravstveno“ stanje.

Potrebno je najpre da detaljno pregledate svoj auto – zavucite se čak i ispod vozila gde se najčešće pojavljuju prvi znaci korozije, a onda i ispod haube. Ako ste se odlučili za samoposlužnu perionicu, onda čistač iskoristite maksimalno, piše Auto start.

Na automobil prvo nanesite hemijsko sredstvo, koje će „nagristi“ svu prljavštinu koje se tokom zimskih dana tamo naselila. Nju nanesite po kompletno vozilo. Sačekajte malo da sredstvo počne da deluje, nikako predugo da ono ne bi oštetilo lakirane delove. Zatim ga sperite toplom sapunicom koja će ujedno i očistiti automobil od ostalih prljavština poput prašine i sl. Po nanošenju sapunice vozilo istrljajte specijalnim sunđerom čime ćete dodatno osigurati da na vašem automobilu neće ostati neželjene prljavštine.

Nakon što ste vaš automobil temeljno istrljali, vreme je za ispiranje. Za to koristite hladnu vodu. Obratite pažnju da isperete svu sapunicu s automobila jer na njoj se nalazi prljavština koja se nakupila sa površine automobila.

Takođe, nemojte zaboraviti na haubu i ono što se nalazi ispod poklopca motora. Kada ste i tamo oprali prljavštinu, krpom od jelenske kože obrišite svu vodu s automobila jer postoji mogućnost da se i u njoj kriju čestice koji bi mogli ubrzati ‘starenje’ vašeg ljubimca.

Tek kada se uverite da na vašem automobilu više nema vode, prljavštine, soli i drugih okom vidljivih tragova, počnite sa nanošenjem zaštitnih faktora. Vosak je odlična stvar koja će sprečiti vraćanje prljavštine automobila, zato se preporučuje nanošenje na skoro sve delove automobila.

Međutim, nikako ga nemojte nanositi na staklene površine i ostale lakirane delove vozila. Njih ćete zaštiti takozvanim lakom za zaštitu i poliranje, dok će za prozore poslužiti i najjednostavnije sredstvo za čišćenje stakala. To sredstvo nanesite i sa unutrašnje i spoljne strane prozora, a čišćenje obavite dobrim starim novinama.

Ovakvim kompletnim pranjem, ne samo da će vaš automobil biti očišćen od zimskih uslova i nadolazećih spoljnih uticaja, nego će i izgledati kao da je tek izašao iz prodavaonice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar