U trendu

Peugeot 308 1.6 HDi

Francuski predstavnik u "klasi golfa" nije se mnogo promenio u odnosu na stari model 307. Iako novi model izgleda moderno, Peugeot ovog puta nije previše rizikovao. Model Peugeot 308 zasnovan je na dobro poznatim osnovama, a to su francuski šarm, klasična mehanika i povoljna cena. Ipak, o dizajnu bi se moglo dosta raspravljati, jer je Peugeot ovaj put trebalo da napravi korak dalje, a nije. Ovaj automobil će vam biti ili lep ili ružan. U svojoj filozofiji romantičnih linija (kakvim je oblikovan i legendarni Peugeot 206) Francuzi su došli do vrlo klizavog terena. S modelom Peugeot 307 zadali su sami sebi vrlo visoke dizajnerske standarde, koje je trebalo da prati i novi Peugeot 308. Francuzi su nas, naime, u poslednjih nekoliko godina navikli na duboke uzdahe kada ugledamo jedan od njihovih automobila.
Da bi zadržali taj trend, trebalo je da krenu korak napred u odnosu na dizajnerski uspešne modele 206 i 307. Da li su u tome zaista i uspeli pokazaće vreme. Uglavnom, pošto su Peugeot 308 i noviji Peugeot 207 na prvi pogled veoma slični, potrebno je mnogo više koncentracije da biste ih razaznali. Uglavnom zbunjuju ogromna prednja svetla i vrlo slični prednji odbojnici. Isto tako postoji i mnogo sličnosti sa starim 307, pa se ljudi na putu najčešće pitaju da li je to novi Peugeot 307.
Pravi odgovor je negde je na pola puta i spolja i iznutra. Model Peugeot 308 napravljen je na istim tehničkim osnovama. Šasija je u odnosu na prethodnika dodatno ojačana, a promenjena je i zadnja osovina. Unutra je priča vrlo slična. Vrlo položeno vetrobransko staklo daje utisak veće prostranosti iako je taj višak u osnovi neiskorišćen. Unutrašnjost je vrlo funkcionalna, a napravljena je na bazi starog modela, po formuli vrhunske ergonomije. Sve je na svom mestu, a upravljanje elektronskim sklopovima napravljeno je vrlo logično. Izabrani su vrlo kvalitetni materijali, koji su oblikovani opet vrlo slično kao i kod prethodnika. Mehanika je ostala skoro ista. Na raspolaganju je stari menjač, koji je najveća boljka novog modela. Neprecizan je i često zapinje. Pri tome, nestručnim rukovanjem lako se mogu oštetiti sinhroni prstenovi. Ležanje i udobnost kod novog 308 idu ruku pod ruku. Automobil je vrlo stabilan, a prelaz preko ležećih policajaca mnogo je prijatniji nego kod prethodnika.
Peugeot 308 1.6 HDi sa common rail tehnologijom ubrizgavanja razvija 110 KS. Radi se o motoru koji koncern PSA deli i s drugim proizvođačima. Doživljaj vožnje s ovim motorom može se opisati u nekoliko reči: troši malo i ide dobro. U praksi to znači da maksimalna brzina iznosi 190 km/h, ubrzava do stotke za 11,5 sekundi i troši 5-8 litara na 100 km. Za hatchback model težak 1.322 kg i nije tako loše. Krstareća brzina na autoputu kreće se i do 160 km/h. Pri većoj brzini postaje bučniji i troši mnogo više. Cena automobila Peugeot 308 sa 1.6 HDi common rail dizel motorom je oko 21.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar