Phantom se priprema za Ženevu

Sledeća velika auto-fešta (posle Detroita) je salon automobila u Ženevi, planiran za prvu polovinu marta tekuće godine. Proizvođači se aktivno pripremaju za nastup, a jedan od modela koji će posetioci moći da vide na ovom sajmu dolazi s „kraljevskim“ brendom. Rolls-Royce u Ženevu dovodi glamurozni model pod imenom Phantom Coupe.
Phantom Coupe je pravi predstavnik Rolss-Royce stila. Nastao je na bazi koncepta 101EX, predstavljenog u 2006. godini. To je bio eksperimentalan koncept, s mnogobrojnim inovacijama u tehnici i arhitekturi, a cilj mu je bio kreiranje potpuno novog modernog kupe dizajna. S obzirom na vrlo pozitivne reakcije javnosti, Rolls-Royce je u jesen 2007. odlučio da se upusti u realizaciju serijskog modela po njemu. Tako je nastao novi Phantom, nastavljajući već postojeću liniju modela pod ovim imenom (Phantom, Phantom Extended Wheelbase i Phantom Drophead Coupe).
Moderna linija novog Phantom-a menja klasičan dizajn Rolls-Royce stila i čini ga znatno dinamičnijim i sportski oblikovanim. Njegove dimenzije su 5,609 x 1,987 x 1,592 metara, međuosovinsko rastojanje 3,32 metra, a ukupna težina 2.590 kg. Napravljen je uglavnom od aluminijuma, uz korišćenje čelika za neke delove. Unutrašnjost se, pre svega, odlikuje vrhunskim luksuzom i komforom. Audio sistem je izuzetnog kvaliteta (Lexicon LOGIC7TM sa 15 zvučnika, raspoređenih tako da pokrivaju sve lokacije na kojima se nalaze putnici). Postoji mogućnost uključenja iPod-a (kao alternative klasičnom CD plejeru), kao i mnoge druge mogućnosti zabave i navigacije u automobilu.
Mehanika Rolls-Royce Phantom-a zasnovana je na snažnom agregatu V12 sa zapreminom 6,75 litara, snagom 338 kW (453 konjskih snaga) i obrtnim momentom 720 Nm. Maksimalna brzina koju može da dostigne iznosi 250 km/h, a ubrzanje mu je 5,8 sekundi (vreme dostizanja brzine 100 km/h). Na evropskom tržištu ovaj kupe bi trebalo da se pojavi tokom leta ove godine (po zasad nepoznatoj, ali sigurno astronomskoj ceni). Biće ponuđen u devet različitih boja eksterijera i isto toliko kombinacija boja u unutrašnjosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.