Pljušte otkazi u Folksvagenu: Više od 20.000 ljudi ostaje bez posla

Nemački auto gigant Folksvagen objavio je da će smanjiti broj zaposlenih u Nemačkoj za 23.000, kako bi do 2020. godine uštedeo 3,7 milijardi evra.

Kompanija, koja se i dalje suočava sa posledicama skandala koji je izbio kada je otkriveno da je kompanija u svojim vozilima lažirala nivo izduvnih gasova, ima cilj da “podmladi” osovinu svog brenda i razvija nove modele elktričnih i samovozećih automobile.

Plan na kojem od juna radi uprava WV i sindikati, predviđa da profitna stopa bude povećana sa dva na četiri odsto. Da bi se to ostvarilo, biće potrebno da se unapredi produktivnost u nemačkim fabrikama za 25 odsto.

Folksvagen se bori sa krizom nastalom pokušajem da zaobiđe striktna pravila o nivou izduvnih gasova. Prošle godine je u SAD otkriveno da su dizel automobile tog proizbvođača opremljeni softverom koji “zna” kada je automobile na testiranju.

Kompanija je pristala da plati 15 milijardi dolara u nagodbi sa vlastima SAD i vlasnicima oko pola miliona takvih vozila. Oko 11 miliona vozila u celom svetu ima taj softver, prenose mediji.

Grupa VW ima 12 brendova u sedam evropskih zemalja: VW putnički automobile, Audi, Seat, Škoda, Bentli, Bugati, Lamborgini, Porše, Dukati, VW komercijalna vozila, Skania I MAN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.