Pogledajte mapu najpopularnijih marki automobila po državama, evo gde je Srbija

Ako pitamo Gugl, tektonske promene u autoindustriji već su se odrazile i na odnos snaga na tržištu.

I dok su još prošle godine Tojota i BMW držali tron kao najpretraživanije marke automobila na Guglu, podaci za ovu godinu govore da se događaju velike promene. Novi igrač je Tesla Motors koji je za nekoliko godina došao do samog vrha. Trenutno je pretekao BMW, a jedina popularnija marka na globalnoj sceni je Tojota. Sudeći po podacima, ne zadugo.

Prema podacima za prvu polovinu 2021. godine, Comparethemarket.com je napravio mapu sveta na kojoj lako možemo videti koja je marka automobila bila najčešće pretraživana na Guglu, i to u svakoj od zemalja.

Godine 2020. prevlast su držali BMW i Tojota. Prošle godine Tojota je bila broj 1 u 55 država, a BMW u 34, dok je trećeplasirani Mercedes bio najpopularnija tema u 15 država. Tesle nije bilo nigde. Isto je bilo i kada se pogleda dalje u prošlosti, 2018. i 2019. godine.

Sada su stvari nešto drukčije. Tojota je i dalje prva, ali je pala na 46 država. Na drugo mesto stigao je Tesla Motors koji je najpopularnija marka automobila u čak 41 državi. Treći je i dalje Mercedes (16), dok je BMW pao na četvrto mesto s tek 13 država u kojima je najpopularniji. Recimo i da četvrto mesto deli s Hjundaijem.

Pogledamo li Srbiju i države regije, stvari su načelno ostale iste. BMW je ovde i dalje broj 1 kao najpopularnija marka na Gugl servisu.

I još jedna informacija. Ako gledamo globalne podatke, Tesla Motors je već pretekao Tojotu kao najpretraživanija marka automobila na Guglu. Tojota je druga, a treće mesto drži BMW.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.