Posrnula prodaja automobila GM-a, Forda i Tojote u SAD

Ford Motor, Dženeral Motors i Tojota Motor zabeležili su veći pad prodaje automobila u SAD-u nego što su predvideli analitičari, pa je sve izglednije da će podaci o ukupnoj prodaji u aprilu pokazati četvrti mesec uzastopnog smanjenja tražnje.

Fordove isporuke automobila i lakih kamiona opale su prošlog meseca za 7,1 odsto, prodaja Dženeral Motorsa (GM) je smanjena za 5,8 posto, a Tojotina za 4,4 procenta, izveštava agencija „Blumberg“.

Sva tri preduzeća su prijavila manju prodaju putničkih automobila, uključujući modele Ford Fjužn, Ševrolet Malibu i Tojota Prijus sedan.

Usporavanju prodaje u SAD možda doprinose veće cene automobila, navodi njujorška agencija.

Prosečna cena novih automobila u Sjedinjenim Državama je porasla za oko 2,0 posto u protekloj godini, prema podacima kompanije TruKar.

To je poskupljenje koje je veći broj kupaca možda mogao da podnese kada su troškovi zaduživanja bili niski i uslovi kreditiranja relaksirani, što je skuplje kamione i SUV vozila činilo dostupnijim.

Analitičari su predvideli da će godišnja dinamnika američke prodaje automobila, prilagođena za sezonska kretanja, verovatno pokazati usporavanje u aprilu na oko 17,1 milion prodatih jedinica sa 17,4 miliona u istom mesecu prošle godine.

Očekuje se da će Fijat Krajsler Automobili i Honda Motor takođe izvestiti o najvećem padu prodaje, većem od 5,0 procenata kod obe kompanije pojedinačno.

Isporuke automobila u SAD su padale u svakom od prva tri meseca ove godine, pri čemu u martu za 1,5 posto, navodi istraživačka kompanija Autodata.

Ukoliko je pad nastavljen i tokom aprila, to će učiniti još realnijim predviđanja o prvom godišnjem smanjenju američkog tržišta automobila od 2009. godine, navodi „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.