U trendu

Povratak legendarnog Scirocco-a

Nakon 34 godine od lansiranja legendarnog Volkswagen-ovog sportskog kupea Scirocco i duge pauze posle prestanka njegove proizvodnje, Scirocco se ponovo pojavljuje na tržištu. Već od kraja leta može se očekivati na nemačkom tržištu (po početnoj ceni od 21.750 evra), dok će se u ostalim evropskim zemljama i van Evrope pojaviti početkom naredne godine. Kao što se može videti, odlikuje se efektnim dizajnom. Tome su dodate odlične karakteristike i bogata ponuda agregata.
Prva Scirocco generacija startovala je 1974. godine na salonu automobila u Ženevi. Zatim je usledila druga, a vozila s ovim imenom prestala su da se proizvode 1992. godine. Zamenio ih je, u kategoriji sportskih kupea, model pod nazivom Corrado, ali se on vrlo kratko zadržao na tržištu – do 1995. godine. Trinaest godina posle toga Volkswagen ponovo startuje sa sportskim kupeom, vraćajući se na ime iz daleke prošlosti. Novi Volkswagen Scirocco debitovaće, kao i njegov daleki predak, na salonu u Ženevi. Dobiće centralnu poziciju na Volkswagen-ovom nastupu na ovom sajmu, na kome će nastupiti i Golf TDI Hybrid, Sharon BlueMotion, Golf Estate 4Motion i Passat Estate TSI EcoFuel.
Novi Scirocco je sportski četvorosed s dvoja vrata. Njegove dimenzije su 4,256 x 1,81 x 1,4 metara, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2,578 metara. Odlikuje se oštrim linijama, s obeležjima nekih elemenata iz prošlosti, ali s daleko modernijim rešenjima. Točkovi su mu prečnika 17 inča, a prostor u prtljažniku zapremine 292 litra (proširuje se na 755 litara pomeranjem zadnjih sedišta). Sedišta i ostali elementi u unutrašnjosti napravljeni su u skladu s ergonomskim potrebama vozača i ostalih putnika. Centralna konzola i ostale komande i uređaji su nadohvat ruke, a zavisno od stepena ugradnje dodatne opreme (i, naravno, cene) Scirocco sadrži različite audio, video i navigacione uređaje. Standardna oprema obuhvata CD plejer s mogućnošću MP3 reprodukcije i navigacioni sistem, a „top“ varijanta ima 6,5-inčni touchscreen displej i hard disk sa 30 GB.
Ispod haube može se naći jedan od tri ponuđena benzinska agregata ili dizel agregat. Benzinci su TSI sa 122, 160 i 200 konjskih snaga. Maksimalni obrtni moment im je 200, 240 i 280 Nm respektivno, a ubrzanje 9,7 sekundi, 8 i 7,2 sekunde. Najveća brzina koju mogu da ostvare iznosi 200, 217 i 235 km/h. Pri tom je, po specifikacijama, prosečna potrošnja 6,1 litar, 6,5 i 7,6 litara na pređenih 100 km. Za ljubitelje dizel agregata ponuđen je TDI sa 140 konjskih snaga, 320 Nm, ubrzanjem 9,3 sekunde, maksimalnom brzinom 207 km/h i potrošnjom 5,4 litra na 100 km. Agregati sa 200 KS (TSI) i 140 KS (TDI) kombinovani su sa šestostepenom DSG transmisijom, dok je kod modela sa 160 KS transmisija sedmostepena. Karakteristike su mu odlične, dizajn takođe, pa će Scirocco u svojoj interesnoj grupi sigurno naći veliki broj zainteresovanih korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.