U trendu

Pre točenja benzina dotaknite automobil: Može vam spasiti život

Zadnje o čemu čovek razmišlja prilikom točenja goriva u auto je mogućnost eksplozije ili požara. Ali, u to vreme su najčešći požari na benzinskim pumpama, naročito zimi.

Pokret koji čovek napravi prilikom izlaska iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A, ako posle izlaska iz auta čovek ide da natoči gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do iskre koja može zapaliti gorivo i auto, prenosi 24sata.hr.

– Dobijate statičko pražnjenje iz vašeg tela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do iskre – kaže Skot Burs, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

– Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice – objašnjava za Reader’s Digest.

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izveštaje o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama uzrokovanih statičkim elektricitetom. Ali Burs kaže da verovatno ima mnogo više slučajeva koji nisu prijavljeni. Dok su sitnije iskre česte, pravi požari uzrokovani istima su ređi.

– Kako možete izbeći požar na pumpi? Srećom, postoji jednostavno rešenje. Kada izađete iz vozila, pobrinite se da dodirnete metalni deo vozila pre nego dođete do rezervoara. To će s vas skinuti sav električni naboj koji ste možda stvorili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.