U trendu

Prestižan, snažan i ekonomičan – Volvo S80

Za one kojima cena automobila nije presudna pri kupovini novog modela, a žele snažan, odlično dizajniran i ekonomičan auto, Volvo S80 mogao bi biti pravi izbor. Posebno bi se ovaj predlog mogao odnositi na novi model iz 2007. godine, zasnovan na T6 turbo ili D5 dizel motoru i s pogonom na sva četiri točka.
Odličnim performansama modela Volvo S80 pridodate su nove dimenzije uvođenjem T6 agregata u ovaj ekskluzivan i atraktivan model. Motor T6 zapremine 3,2 litra već je ugrađivan u Volvo-ove automobile S80, a prvi model s njim predstavljen je još marta 2006. Međutim, u novi model uveden je turbo T6 agregat sa zapreminom tri litra i snagom 210 kW (285 konjskih snaga). Maksimalni obrtni moment ostvaruje se već pri 1.500 obrtaja u minuti, pa je njegovo ubrzanje 7,2 sekunde (vreme za koje dostiže brzinu 100 km/h). Motor je šestocilindrični, s pogonom na sva četiri točka (AWD – All Wheel Drive). Takav pogon Volvo je prvi put predstavio u modelu Volvo S70 u martu ove godine.
Pored benzinca, Volvo S80 ponuđen je i u varijanti s dizel pogonom i agregatom turbo D5. To je petocilindrični agregat, takođe kombinovan sa AWD pogonom. On obezbeđuje 185 konjskih snaga (136 kW). Napravljen je s potpuno elektronski kontrolisanim turbo punjačem, naprednom tehnologijom ubrizgavanja goriva i izuzetno snažnim upravljačkim sistemom. Po utvrđenim propisima, ima ugrađen filtar čestica, kojim se zaokružuje priča o poštovanju ekoloških standarda ovog motora.
Oba pomenuta modela imaju AWD pogon ostvaren u kombinaciji s naprednom Instant Traction tehnologijom, koja u svakom trenutku obezbeđuje vozilu optimalnu brzinu i stabilnost (u zavisnosti od uslova u kojima se ono kreće). Na primer, kada je vozilo na klizavom terenu, ova tehnologija obezbeđuje prenos pogona s prednjih na zadnje točkove, održavajući ga u sigurnom i stabilnom položaju. Pririteti pri uvođenju navedenih agregata (T6 i D5) su njihova snaga, ekonomičnost i što manja emisija štetnih izduvnih gasova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.