U trendu

Proizvodnja BMW-a X6 počinje u 2008.

Svaki novi BMW-ov model pobuđuje pažnju javnosti, a potencijalni kupci s nestrpljenjem očekuju da se prvi primerci pojave na tržištu. To se može reći i za novi BMW X6, o kome se govori već tri pune godine. Na nedavno održanom Sajmu automobila u Frankfurtu privukao je veliku pažnju, a njegova serijska proizvodnja najavljena je za narednu godinu.
BMW X6 spada u kategoriju sportskih kupea (SAV – Sport Activity Vehicle), koju BMW otpočinje upravo lansiranjem ovog modela. Sportska linija svojstvena toj vrsti vozila kombinovana je s luksuzom karakterističnih BMW-ovih detalja u spoljašnjosti i unutrašnjosti. To je četvorosed s dvoja vrata. Napravljen je na bazi modela X5, koji spada u kategoriju SUV (Sport Utility Vehicle) vozila. Od njega je malo duži (produžetak u vidu „repa“) i širi, ali niži, kako bi se razlikovao od „vagon“ stila prethodnog vozila i dobio izraženiju sportsku aerodinamičnu liniju.
Novi BMW-ov koncept X6 napravljen je s pogonom na sva četiri točka i u BMW-ovim vozilima prvi put primenjenom tehnologijom DPC (Dynamic Performance Control). Ona omogućava odličnu stabilnost vozila i zaštitu od proklizavanja na krivinama i strmim terenima, zahvaljujući ravnomernoj raspodeli obrtnog momenta na sve točkove. U osnovi pogona ovog vozila je šestocilindrični agregat twin-turbo diesel zapremine 3 litra i sa 260 konjskih snaga. Biće ponuđena i benzinska varijanta iste zapremine, ali i snažniji motor V8 zapremine 4,8 litara i sa 360 konjskih snaga.
Obe varijante realizovane su sa šestostepenom automatskom transmisijom. Pored toga, BMW planira i prvo svoje vozilo po konceptu X6 s hibridnim pogonom. Tehnologija se zove Active Hybrid, a realizovana je u General Motors-u. Električni pogon zasniva se na dva elektromotora i baterijama visokog kapaciteta. U svim tim varijantama primenjena je napredna elektronika u tehnologijama ABS, Active Roll Stabilization, Active Steering System, a prisutan je i navigacioni sistem, kamere s prednje i zadnje strane, displej u visini vozačeve glave, DVD uređaj i druge komponente sigurnosti, udobnosti i zabave.
BMW X6, kao i prethodni model – X5, proizvodiće se u BMW-ovoj fabrici u Južnoj Karolini. Očekuje se da će najveću popularnost ostvariti upravo u Americi i da će, zahvaljujući svom kompaktnom dizajnu, biti idealno vozilo za „džunglu na asfaltu“. Na tržištu se očekuje krajem 2008. godine (kao vozilo za 2009.), dok će hibridna varijanta biti ponuđena u 2010. Pretpostavlja se da bi cena varijante s motorom manje snage mogla iznositi oko 49.000 dolara, a da bi snažnija varijanta mogla koštati oko 58.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)