U trendu

Redizajnirani Mercedes-Benz B-klase

Udobnost, sigurnost, preglednost i pre svega uživanje u vožnji neke su od karakteristika koje se povezuju s modelima Mercedes Benz-a. Veoma zanimljiv i dobro realizovan dizajn, odlične vozne karakterstike i ponašanje na putu, kao i odlična ergonomija u unutrašnjosti odlikuju nešto manji "mercedes" od onih na koje su mnogi navikli. Inače, pri pomenu ove marke, mnogi imaju u glavi već stvorenu sliku gracioznih limuzina ili prestižnih terenaca, a pri upoznavanju sa B-klasom ističu da ni u ovom slučaju ljudi iz Mercedesa nisu omanuli.
Spoljašnjost odaje sve Mercedesove karakteristike: agresivnost, energičnost i eleganciju. Prednji kraj ukrašava hromirana maska hladnjaka s velikim znakom kompanije, kao i blago trapezoidni farovi. Sportski duh dočaravaju rešetka hladnjaka i maglenke integrisane u robustni branik. Od farova preko ivica do zadnje svetlosne grupe pružaju se fluidne linije koje daju utisak kretanja i kada automobil stoji. Zadnji deo vozila dosta je sličan ostalim modelima iz ove game, naročito farovi i srebrna lajsna iznad registarskih tablica. Poklopac prtljažnika krije zavidan prostor od 544 litra, što je više nego dovoljno za potrebe prosečne porodice.
Unutrašnjost je priča za sebe. Velike staklene površine nude odličnu preglednost i osvetljenje unutrašnjosti, a za one koji žele još toga kao opciju imaju stakleni krov koji se otvara i daje osećaj vožnje u kabrioletu. Sedišta, bilo vozačevo, suvozačevo ili "zadnja klupa", oblikovana su s visokim stepenom ergonomije i nepotrebno je isticati da ne izazivaju umor pri dužim relacijama. Dvozonska klima, reprodukcija muzike s multifunkcionalnog uređaja sa šest izmenjivača CD-ova, koji mogu biti i MP3 formata, samo dodatno povećavaju istinski užitak u vožnji. Pored toga što nudi mogućnost slušanja muzike, automobil se može povezati s mobilnim telefonom putem Bluetooth veze, što olakšava eventualnu konverzaciju s nekim kome vozač nedostaje ili mu je potreban tokom vožnje. Sve komande automobila su veoma pregledne, na dohvat ruke vozaču, koji lako može manipulisati njima.
Prikazani model opremljen je 2,0-litarskim turbodizel agregatom, uparenim s petostepenim automatskim menjačem. Ova kombinacija u konačnoj računici isporučuje 108 konjskih snaga, što je idealno za jednog porodičnog čoveka koji hoće da sigurno i na vreme stigne na svoju destinaciju, a usput se ne plaši da pretekne nekog "slabijeg od sebe" (naravno, na dozvoljen način). Svakako se treba dotaći i segmenta sigurnosti, ali kada se govori o Mercedesu, onda se podrazumeva da je ona na izuzetno visokom nivou. Prvobitna B-klasa je na EuroNCAP testu dobila pet zvezdica za sigurnost, a redizajnirana verzija ne odstupa od tog standarda. Brojni dodaci aktivnoj i pasivnoj sigurnosti garant su bezbedne vožnje.
Kada se pogleda cena ovog modela, koja iznosi 35.900 evra, neki će reći da je to previše, ali treba imati u vidu da od tog iznosa više od 10.000 evra otpada na dodatnu opremu (serijski model košta 25.000 evra). Redizajnirana B-klasa potvrđuje Mercedesovu politiku da kupac zaslužuje maksimum za ono što daje, a to je u ovom slučaju više nego evidentno. Pored prikazanog modela, potencijalni kupci mogu da biraju između modela B 200 CDI (27.600 evra), B 160 (23.400 evra), B 180 (23.750 evra), B 200 (25.000 evra), kao i najskupljeg B 200 Turbo modela, za koji treba izdvojiti 27.600 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar