Renault Fluence – naslednik modela Megane II

Od jeseni 2009. godine Renault lansira trovolumensku berlinu zategnutih i elegantnih linija pod imenom Fluence. Renault Fluence ima za cilj da postane najprivlačnije vozilo u klasi, a od konkurenata se razlikuje linijama koje odražavaju sportski karakter i robustnost, udobnom kabinom, kao i širokom lepezom korisne tehnološke opreme. Namenjen je pre svega ljubiteljima statusnih berlina, a naslednik je trovolumenskog modela Megane II. Nastaje na proizvodnim linijama fabrike Oyak-Renault u Bursi (Turska), pri čemu se koriste postojeći industrijski kapaciteti.
Nova trodelna berlina dužine od 4,62 metra pozicionira se, svojim veličinom i opremom, između segmenta kompaktnih porodičnih vozila (segment C) i srednjeg višeg segmenta. Ujednačenost dimenzija ustakljenih površina i vrata velikih dimenzija, opremljenih donjim zaštitnim oblogama, pruža osećaj robustnosti i sigurnosti. U kabini, komandna tabla "avionskog tipa" odlikuje se pročišćenim i zategnutim linijama, koje su naglašene zakrivljenim linijama ukrasne lajsne. Komande potrebne za vožnju i boravak u automobilu su izuzetno ergonomične. Grupisane su oko upravljača i na centralnoj konzoli kako bi se maksimalno oslobodio prostor i povećala prostranost.
Renault Fluence je vozilo na koje se lako navikava, zahvaljujući ergonomičnosti i jednostavnim komandama. U unutrašnjosti, svaki vozač će moći da pronađe položaj u vožnji koji mu odgovara zahvaljujući brojnim mogućnostima podešavanja, a koja su na dohvat ruke. Posebna pažnja je posvećena termičkoj udobnosti. Za optimalnu efikasnost, naročito na međunarodnim tržištima s izuzetno visokim temperaturama i velikom količinom vlage, Renault Fluence uvodi sistem klima-uređaja u seriji, od prvog nivoa opreme.
Renault Fluence raspolaže šasijom koja objedinjuje efikasnost, udobnost i uživanje u vožnji. Vešanje je razvijeno tako da bi se ukomponovalo dobro upravljanje i visoka sposobnost filtriranja vibracija i buke. Renault Fluence je opremljen prednjim vešanjem tipa pseudo-McPherson s donjim pravougaonim ramenima, a zadnje vešanje je elastična osovina s programiranim deformisanjem.
Renault Fluence će od početka prodaje, zavisno od tržišta, raspolagati velikom gamom motora koji udružuju ekonomičnost i uživanje u vožnji. Dva benzinska motora, od kojih je svaki ponuđen u dve verzije – 1.6 16v od 110 KS u sprezi s automatskim ili ručnim menjačem, 2.0 16v od 140 KS ponuđen s kontinualno varijabilnim menjačem CVT ili ručnim menjačem. Dizel motor 1.5 dCi ponuđen je u pet verzija, dCi 85, dCi 90 FAP1. Renault Fluence, koji će se na tržištu naći od novembra 2009. godine u Turskoj, iskoristiće popularnost trodelnog modela Megane II kako bi krenuo u prodaju na tržištima Turske, Rusije i Rumunije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.