U trendu

Renault Scenic: manji brat za manje porodice

Renault nije bio samo pionir već i vizionar. Pored toga što su pre 25 godina prvi predstavili evropski monovolumen Espace, Francuzi su predstavili i prvi evropski kompaktni monovolumen – Scenic. Danas je svaki treći kompakt koji se proda u Evropi monovolumenskog oblika. Konkurencija je ogromna, a Renault je posle predstavljanja svog novog modela Grand Scenic, predstavio i njegovog manjeg brata – Scenic-a. Veliki je od manjeg veći za 22 cm, što Scenic-u daje agresivniji izgled i lakše rukovanje.
Na tri odvojena sedišta pozadi komforno se mogu voziti tri osobe, a prostrani prtljažnik omogućuje 552 litra tovarnog prostora. Naravno, raznim kombinacijama modularne unutrašnjosti prtljažni prostor se može povećati na 1.637 litara. Kao i njegov veliki brat, i Scenic nudi mnogo korisnih pregrada (čak 86 litara) koje su smeštene u svim delovima automobila. Vozačka pozicija je udobna, sedi se povišeno, pa je preglednost vrlo dobra. Vozač ne bi trebalo da ima prigovora ni na upravljanje, vešanje, kao ni na menjač, jer sve radi odlično i sigurno. Brzinomer i putni računar prikazani su na velikom TFT ekranu, pa na početku imate osećaj kao da ste u nekoj kompjuterskoj igrici. U saradnji s kompanijom TomTom Renault nudi odličan navigacioni uređaj koji bi trebalo da košta manje od 500 evra. Sigurnost je na očekivano visokom nivou, a ono što treba posebno istaći je ESP sistem, koji se nudi kao standardna oprema i u osnovnom modelu.
Novi Renault Scenic nudi i smanjenje troškova održavanja, pošto je prva promena ulja i filtera određena tek na 30.000 kilometara ili dve godine posle kupovine. Ovaj kompaktni monovolumen prvenstveno je namenjen porodici, i to onoj s manje dece, kojima je Grand Scenic prevelik, ali pomalo iznenađuje to što u Renault-u kao potencijalne kupce ističu i penzionere, i to zbog modularnosti i povišenog vozačkog mesta, što oni vole. Renault Scenic je u ponudi već od početka jula 2009. godine, a kupcima se nude četiri benzinska i četiri dizel agregata. Početna cena je oko 18.500 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.