U trendu

Rinspeed iChange: Švajcarac na domaćem terenu

Švajcarski proizvođač automobila Rinspeed, pripremio je za domaći Salon automobila u Ženevi još jedno zanimljivo koncept vozilo. Iza imena Rinspeed iChange krije se sportski model pri čijoj je izradi veliki naglasak stavljen na ekologiju. Pored podatka da je reč o vozilu koje pokreće elektromotor, dodatnu atrakciju čini prilagodljiv koncept putničke kabine.
U principu, reč je o jednosedu koji se u slučaju potrebe lako pretvara u trosed s koncepcijom sedišta 1+2. Dovoljno je samo lagano podignuti staklenu kupolu da bi bilo dovoljno prostora za glavu putnika na jednom od dva zadnja sedišta. U slučaju prevoza putnika dovoljno je pritisnuti prekidač koji lagano proširi zadnji deo vozila. Mnogo pažnje je posvećeno aerodinamici, pa su zato izostavljena klasična vrata, a vozilo je visoko samo 103,5 cm.
Kod modela Rinspeed iChange potreba za energijom pri pokretanju vozila najviše zavisi od mase vozila, karakteristika motora, kao i aerodinamike. Od tih parametara zavisi kolika će energija da se crpi iz dva seta litijum-jonskih baterija. Elektromotor od 204 konjske snage omogućuje ubrzanje do stotke za 4,2 sekunde uz maksimalnu brzinu 220 km/h.
Šestostepeni menjač "pozajmljen" je iz automobila Subaru Impreza WRX, a oduševljavaju i brojna tehnološka rešenja primenjena kod ovog automobila. Za pokretanje se ne koristi klasični ključ nego iPhone s mnogobrojnim drugim novotarijama. Tu je i Harmon/Kardon multimedija, dok klima-uređaj energiju dobija od solarnih ćelija smeštenih na staklenoj kupoli ovog automobila.