U trendu

Ručni rad Morgan-a i BMW-a

Pred slikom ovog prelepog modela ni najveći skeptici ne mogu ostati ravnodušni. Napravljen po uzoru na sportske reli automobile iz prošlog veka, ali kombinovan s detaljima luksuznih modela, Morgan Aero 8 je efektna kombinacija snage BMW-ovog motora i dizajna najstarijeg privatnog proizvođača automobila na svetu.
Morgan Motor Company je kompanija iz Velike Britanije (Worcestershire, England). Proizvodnjom automobila bavi se još od 1919. godine. Na čelu kompanije danas se nalaze Piter Morgan (Peter Morgan) i Čarls Morgan (Charles Morgan), sin i unuk osnivača kompanije (H.F.S. Morgan). U ovoj kompaniji automobili se još uvek izrađuju ručno, pa bogati kupci njihovih modela čekaju na isporuku i po nekoliko godina. Reč je o izuzetno ekskluzivnim modelima, o čijoj ceni nećemo ni razmišljati, a kamoli pominjati te astronomske iznose.
Prvi model Morgan Aero 8 predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi 2000. godine. To je bio prvi potpuno nov koncept kompanije Morgan koji je lansiran posle 64 godine. Reakcija britanskih novinara bila je vrlo kritična, pa je on okarakterisan kao „užasno ružan“. Ipak, te reakcije su bile sasvim očekivane s obzirom na nov koncept i za to vreme neuobičajen dizajn. Morgan Aero 8 je u narednim godinama, a može se reći i danas, u potpunosti dokazao svoj kvalitet i ekskluzivnost.
Razvoj Morgan Aero 8 koncepta ova kompanija je ostvarila sa BMW-om (koncept je baziran na motoru ovog poznatog proizvođača), a u razvoj su se uključili inženjeri Robert Bosch Motorsport-a. Prototipovi modela prešli su na hiljade milja radi njihovog detaljnog testiranja po putevima Francuske i drugih zemalja Evrope, čak i na ekstremnim temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih. Testiranje je izvršeno BMW-ovim uobičajenim testovima, tako da ovo vozilo zadovoljava sve standarde propisane za BMW-ova vozila.
Pozabavimo se na kraju tehničkim detaljima. Morgan Aero 8 napravljen je sa BMW-ovim motorom V8 (4,4 litara). Maksimalna brzina mu je 160 mph (oko 267 km/h), a za 5 sekundi dostiže 60 mph (oko 100 km/h). Ima 286 konjskih snaga po toni, a ukupna težina mu je oko 1.000 kg (jedna tona). S obzirom na dimenzije (4,09 x 1,75 x 1,09 m), ona nije velika, zahvaljujući laganoj aluminijumskoj leguri od koje je napravljeno kućište.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.