U trendu

Saab 9-3X 2.0 TS XWD

Saab model 9-3X s pogonom na sve točkove premijerno prikazan na ovogodišnjem ženevskom auto-salonu novi je član serije 9-3, čiji je izgled mnogo robustniji i više sportski, pa je odlično rešenje za kupce koji ne žele velike i masivne terence. Novi model 9-3X u karavanskoj verziji pandan je i odgovor na Audi A4 All road, s tim da su Šveđani, koje je nedavno kupio holandski Spyker, jeftiniji od konkurencije iz Ingolštata.
Za razliku od standardne verzije 9-3 SportCombi, šasija novog Saab 9-3X dodatno je podignuta od tla za 35 mm, što mu, uz poznati XWD pogon (Sabov 4×4 pogon), omogućuje savladavanje mnogo težih terena van asfalta. Izgledom liči na 9-3 SportCombi verziju, ali nizom prepoznatljivih dizajnerskih elemenata i podignutim podom odaje mnogo snažniji i jači utisak. Novi prednji i zadnji branici u crno-sivoj boji napravljeni su od materijala otpornog na ogrebotine, kojima su obrubljeni i blatobrani, ali i donji deo vozila, kako bi zaštitili 9-3X od oštećenja koje bi moglo nastati od šljunka ili blata. Crni krovni nosači su standardni, dok se hromirani dodaci nude kao kao opcija.
Vidljivi dvostruki završeci izduvnih cevi standardni su za sve verzije motora. Prednja svetla za maglu okružena su hromiranim dodacima i daju dodatnu snagu robustnom izgledu. Srce Sabovog all-road modela je najnoviji XWD sistem pogona na sve točkove s četvrtom generacijom Haldex kvačila. To je inteligentni aktivni sistem koji kontinuirano raspodeljuje obrtni moment između prednje i zadnje osovine pružajući optimalnu stabilnost i prijanjanje vozila u svim uslovima vožnje kako na putu, tako i van asfalta. Sistem uključuje i elektronski upravljanu kontrolu prenosa snage (Torque Transfer Device SEnD TTD) koja raspodeljuje snagu između pogonskih osovina.
Ventil povećava ili smanjuje pritisak na hidraulično kvačilo unutar TTD-a kako bi progresivno uključivao ili isključivao zadnju osovinu. U zavisnosti od stepena proklizavanja sistem odlučuje o snazi koja se prenosi na zadnju osovinu. Opciono limitirani diferencijal (eLSD) radi na istom principu deleći prenetu snagu između zadnjih točkova u zavisnosti od trenutnog prijanjanja na podlogu svakog topočka posebno. Prikazani model opremljen je 2.0-litarskim turbo benzinskim motorom snage 210 KS i obrtnim momentom od 300 Nm pri 2500-4000/min u kombinaciji s automatskim menjačem sa šest stepeni prenosa i mogućnošću ručnog "menjanja" ručicom menjača ili prekidača koji je smešten na upravljaču.
S tim motorom karavan s pogonom na sve točkove ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,6 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 220 km/h. Uživanje u vožnji je maksimalno, a za sportsku opciju dovoljno je pritisnuti taster "S". U tom slučaju odziv na gas je mnogo brži, a i izmena brzina, bilo automatski ili ručno, mnogo je brža. U noćnoj vožnji, pritiskom na prekidač gase se sva svetla na instrumentima, osim na pokazivaču brzine, čije su brojke osvetljene samo do oznake 140. Model Saab 9-3X 2.0 TS XWD košta oko 48.500 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.