U trendu

Sigurnost najmlađih je na prvom mestu

Kada odrasle osobe u automobilu pravilno koriste sigurnosni pojas, a deca automobilsko sedište, mogućnost zadobijanja težih povreda u saobraćajnim nezgodama smanjuje se za 70 odsto, pokazuju svetska istraživanja. Sigurnosni pojas u automobilima amortizuje silu udarca i spasava nekoliko hiljada života godišnje. Problem se javlja kada se pojas koristi i za decu, pošto je on u principu namenjen odraslima. Za decu su, naime, predviđena posebna automobilska sedišta.
Istraživanja Nemačkog auto-moto kluba (ADAC) pokazuju da se većina saobraćajnih nezgoda događa u gradovima, i to na kraćim relacijama. Većina ljudi, više od 80 odsto, ne prevozi decu u automobilu na siguran način, nikako ih ne vežu ili ne čine to ispravno. U trenutku sudara svi putnici koji se nalaze u automobilu, po zakonu inercije, nastavljaju kretanje. Zbog toga je veoma važno i na najkraćim relacijama koristiti sigurnosni pojas za putnike i sedište za decu, jer se najviše nezgoda događa u prvim kilometrima puta. Na kratkim relacijama dešava se da roditelji drže decu u naručju i pri tome čine katastrofalnu grešku. Dete teško samo pet kilograma, pri brzini automobila od samo 50 km/h, u trenutku sudara ima masu veću od 100 kilograma.
Posebna sedišta za automobil su najpouzdanija zaštita dece u saobraćaju i znatno smanjuju verovatnoću zadobijanja povreda pri mogućem sudaru. Oblikovana su tako da amortizuju silu sudara, tako da je raspoređuju na najjače delove dečijeg tela. Prilikom izbora sedišta treba uzeti u obzir starost deteta, uzrast i težinu deteta. Važno je proveriti da li sedište ima atest, to jest da li odgovara normi ECE R44 (ECE R44.03 i više). Trenutno se na tržištu naše zemlje mogu naći automobilska sedišta raznih proizvođača koja ispunjavaju sve potrebne norme. Dobro rešenje za naše prilike su takozvana kombinovana sedišta, koja se postavljaju u zavisnosti od težine i uzrasta deteta. Tako se do prve godine života i deset kilograma težine deca postavljaju na zadnje sedište automobila u smeru suprotnom od smera vožnje automobila, nakon čega se sedište okreće i postavlja u smeru vožnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.