Sistematski pregled

Ne morate znati šta predstavlja toplotna vrednost svećica u vašim kolima, ali je veoma važno da svom automobilu s vremena na vreme priuštite detaljan sistematski pregled. To dalje znači da se doktora ne morate igrati samo sa svojom lepšom polovinom. Uradite to barem jednom mesečno, zar ima veze što ćete biti u društvu automehaničara, a ne zgodne medicinske sestre?

Svetla na vašim kolima ne služe samo da vi vidite noću nego i da drugi vide vas. Možda će ih zanimati kuda ste naumili. Zato obiđite malo oko automobila i proverite svetla pre nego što vas zaustavi čovek u plavoj uniformi i napiše vam kaznu zbog farova koji su na svom mestu, ali ne rade kako treba.

Obratite pažnju na gume, posebno na pritisak. Svoj ste izmerili, ali pritisak u gumama? Uradite to što pre, ne zaboravljajući na rezervnu. Nećete platiti kaznu zbog niskog pritiska u pneumaticima, ali možda hoćete zbog „ćelavih“ guma. Nizak ili previsok pritisak direktno utiče na habanje guma, kao i na dužinu zaustavnog puta, stabilnost, udobnost u vožnji… Ako je pritisak prenizak, gume će se više habati sa spoljne strane. Ukoliko je previsok, guma će se više trošiti u sredini.

Gorivo nije jedina tečnost kojom gasite žeđ svog ljubimca. Motorno ulje je podjednako važno. Sigurno ne želite da čujete kako zvuči cilindar sa suvim karikama. Pre provere sačekajte da se ulje malo slegne. Rashladna tečnost je takođe veoma važna. Ne čekajte da ugledate dim ispod haube, nego dolijte rashladnu tečnost na vreme. Ne zaboravite ni kočiono ulje, kao ni tečnost servo sistema. To nije kraj: možete ostati i bez vode u akumulatoru, kao i bez tečnosti za pranje vetrobranskog stakla.

Čemu vam služe brisači ako su u stanju raspadanja? Proverite kako su pričvršćeni, kao i stanje gumenih delova. Ništa teško – brisače je lako zameniti za nekoliko minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.