U trendu

Šta nikako ne smete da radite ako u auto sipate pogrešno gorivo?

Jako teško je da dizel gorivo natočite u automobil koji pokreće benzinski motor, jer su cevi pumpe za dizel šire, odnosno otvor na benzinskom rezervoaru je uži. Ali ukoliko vam se to ipak dogodi i ako tokom točenja shvatite šta ste učinili, prekinite punjenje.

Pozovite stručnjaka i utvrdite da li ste natočili više od pet odsto kapaciteta rezervoara. Struka kaže da u tom slučaju treba samo sipati ispravno gorivo i štete neće biti, prenosi 24sata.hr.

Ako u dizelaša natočite benzin i nekim čudom upalite motor, preći ćete najviše 100 metara pre nego što se ugasi. Moderni dizelaši funkcionišu pod visokim pritiskom i tolerancija na pogrešno gorivo je minimalna.

Kada benzin uđe u dizel sistem, on deluje kao razređivač, pri čemu se gube svojstva podmazivanja, pa će i sistem zadužen za to pretrpeti znatnu štetu. U tom slučaju se moraju zameniti filter, dizne, katalizator i senzori.

Njihova zamena zahteva i mnogo posla, pa se pripremite na veliki trošak. A ako ste učinili obrnuto, u većini slučajeva auto će nastaviti da radi, ali će “dimiti” i neće imati snage. Tad ne treba dodavati gas i pokušavati “otpušite” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća. Pozovite šlep službu i auto odvedite do servisa.

Gasi i ne pali ponovo

Dizel će se ugasiti nakon sto metara. Ne palite ga opet jer rizikujete štetu.

U servis

Benzincu će isprazniti rezervoar i očistiti ili zameniti dizne i filter.

Ne dodavati gas

U slučaju da u benzinca naspete dizel, auto će brzo početi da radi. Nemojte dodavati gas i pokušavati “otpušite” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.