U trendu

Subaru Legacy SW 2.0 Lineartronic – odličan porodični automobil ako imate para za njega

Udobna sedišta i darežljiv prostor za noge pozadi jaki su porodični aduti, kao i prtljažnik od 1.725 litara. Unutrašnjost nije dizajnirana uzbudljivo, ali je zato završna obrada besprekorna, a prekidači su logično raspoređeni. Kombinacija bokser motora i simetričnog pogona 4×4, kao i brojni uspesi na reli takmičenjima već decenijama usmeravaju pažnju na Subaru. Međutim, i pored brojnih aduta, japanskoj kompaniji na domaćem tržištu ne cvetaju ruže. Šteta, a to je pokazala i peta generacija modela Subaru Legacy, koju ćemo ovde prikazati u prostranoj karavanskoj verziji.
Ako se na stranu stavi konzervativan, istočnjačkim kupcima primereniji dizajn, kao i pomalo bezličan izgled unutrašnjosti, japanski karavan rastegnut na 478 cm skoro da nema mana. Poziciju za upravljačem, podesivim po visini i dubini, nije teško odrediti, pozadi za noge ima mesta kao u Škodi Superb, a više nego dobar je i prtljažnik od raskošnih 1.725 litara. Ništa se ne može prigovoriti ni opremi, koja serijski nudi automatsku klimu, električnu parking kočnicu, grejanje sedišta i aluminijumske felne.
Ipak, od blagodeti u unutrašnjosti važnije su vozne karakteristike, gde glavnu reč vodi dvolitarski bokser motor sa 150 KS, prvi put u Subaru Legacy uveden CVT automatski menjač i uverljiv pogon 4×4. Najviše nedoumica pre sedanja za upravljač izazivalo je ponašanje bez stepenog, kontinuiranog prenosa, ali su već prvi kilometri pokazali da je reč o dobro pogođenom rešenju. Doduše, u automatskom načinu rada 1.500 kg težak Subaru Legacy tromo razvija brzinu i ne deluje preterano uverljivo, ali ko poželi žustriju vožnju, može da izabere manuelnu promenu brzina, kada se kroz šest preprogramiranih stepeni prolazi ručicama pored upravljača.
Na autoputu se bez problema održava visoki prosek, a prema potrebi i juriša do maksimalnih 200 km/h. Međutim, prava vrednost uverljivog pogona 4×4 uparenog s krutom karoserijom niskog težišta na videlo izbija tek na otvorenom putu. Uz uverljive kočnice, krivine se ređaju kao na traci, dok agresivniju vožnju podržava i opšteprisutan osećaj sigurnosti. Jedina mana je što tada potrošnja raste iznad 12 litara, iako prosek od oko 10 litara nije nimalo poražavajući s obzirom na pogon 4×4 i automatiku. Ukratko, ko želi bogato opremljen i prostran porodični karavan pohvalnih voznih karakteristika, neće pogrešiti s izborom. Naravno, ako u džepu može da pronađe 38.350 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.