Tek što je izašao na ulice, kombi bez vozača učestvovao u SUDARU (video)

Šatlbas bez vozača u Las Vegasu doživeo je udes već prvog radnog dana, kada se sudario sa kamionetom. U vozilo sa nekoliko putnika udario je kamionet, koji se na sreću sporo kretao zbog čega niko nije povređen, a gradske vlasti saopštile su da je za udes kriv vozač kamioneta, piše „BBC“.

Ovo je prvi šatlbas takve vrste koji je ušao u rad u SAD. Kako su naveli iz uprave Las Vegasa, kombi bez vozača je radio „šta treba da radi“, a njegovi senzori su registrovali kamionet.

– Zaustavio se da izbegne nesreću, ali kamionet nije stao i udario je u prednji deo kombija. Da je imao iste senzore kao i šatl, do nesreće ne bi došlo – saopštile su gradske vlasti Las Vegasa.

Kombi koji je ovalnog oblika može da prevozi do 12 ljudi, a u njemu se vozi i jedan službenik koji ima kompjuterski monitor ali nema volan ni pedale za kočenje. Vozilo koristi GPS i elektronske senzore i drugu tehnologiju za kretanje.

Maksimalna brzina mu je 45 kilometara na sat, ali obično ne prelazi 25. Vozilo koje je napravila francuska kompanija „Navija“, prvi put je testiran u januaru, upravo u Las Vegasu.

Ipak, manje od dva sata nakon što je otpočela promocija prve voženje, doživeo je i prvi udes, ali je ipak napravio još dva kruga nakon incidenta, prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.